ianuarie 23, 2023

Angajații nu pot avea salariul minim brut pe economie mai mult de doi ani

OUG 142/2021 modifică Codul Muncii și îi obligă pe angajatori să modifice salariul angajaților care au salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, dupa 24 de luni de muncă.

Perioada se va calcula începând cu 1 ianuarie 2022. Salariații care au semnat un contract individual de muncă după această perioadă, au dreptul ca, la împlinirea celor 24 de luni, să aibă salariul modificat:„Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.”

Această actualizare a legii nu are legătură cu creșterile salariului minim brut pe țară, ci obliga ca angajatorul să nu mai țină angajații pe minimul pe economie pentru perioade lungi de timp.

Orice modificare care va apărea la nivelul contractului de muncă, cum este și această creștere salarială, face obiectul unui act adițional. Chiar dacă majorarea este impusă prin lege, valoarea pe care angajatorul consideră să o adauge, nu este prevăzută legal, așadar documentul trebuie semnat de ambele părți.

Noutăți legislative , ,
SWITCH THE LANGUAGE
Cart