septembrie 24, 2019

Atenție, afacerile care urmează să fie vândute în sistem de franciză trebuie testate cel puțin un an înainte

Comercianții care doresc să vândă o afacere în sistem de franciză vor fi obligați să o testeze cel puțin un an înainte, prevede un proiect de act normativ adoptat de Camera Deputaților.

Până de curând, legislația nu prevedea obliagația de a verifica o afacere înainte de a o putea vinde în sistem de franciză, însă noile modificări vor facilita intrarea pe piață a antreprenorilor debutanți.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.52/1997 privind regimul juridic al francizei, precum şi pentru modificarea art.7 pct.15 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal a fost adoptat de către Camera Deputaților și promulgat de către șeful statului. Principala modificare propusă este introducerea obligației de a testa o afacere pentru minim un an înainte de a face o rețea de franciză. Alte noutăți aduse prin noile reglementări sunt:

  • alinierea termenilor cu cei utilizați la nivel internațional în domeniul francizei, pentru o mai bună claritate a textului;
  • introducerea termenului de „francizat”, utilizat pentru partenerul francizorului;
  • introducerea conceptului de „unitate-pilot”;
  • utilizarea termenului ”document de dezvăluire de informații” de către toți francizorii, pentru uniformizarea procedurilor de informare a potențialilor francizați;
  • înființarea Registrului Național de Franciză în scopul transparentizării evoluției pieței de franciză autohtone.

„În unitatea-pilot, pe parcursul unui an, francizorul testează și definitivează tipul de afacere pe care urmează să o vândă în sistem de franciză. Astfel, francizatul va prelua o afacere verificată, fiindu-i mai ușor să dezvolte un business după un model funcțional, în lipsa unei experiențe antreprenoriale anterioare”, conform unui comunicat de presă al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat din octombrie 2018.

Toti clienții noștri beneficiază de servicii complete de asistență juridică și consultanță pentru francize.

Noutăți legislative ,
SWITCH THE LANGUAGE
Cart