octombrie 5, 2023

De la 1 octombrie 2023 a crescut indemnizația pentru internship

Obligația plății indemnizației pentru internship a crescut odată cu salariul minim, impunând noi cerințe firmelor și autorităților care angajează tineri în programe de internship.

Conform Legii privind internshipul nr. 176/2018, firmele și autoritățile care încheie contracte de internship cu tineri de cel puțin 16 ani trebuie să le asigure o indemnizație de internship, altfel vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei.

Indemnizația minimă pentru internship reprezintă cel puțin 50% din salariul de bază minim brut și variază în funcție de numărul de ore lucrate (maximum 40 de ore pe săptămână pentru un intern major, conform unui contract de internship). Din ianuarie 2023, indemnizația minimă a fost de cel puțin 1.500 de lei, când salariul minim era de 3.000 de lei. De la 1 octombrie, odată cu noua majorare a salariului minim la 3.300 de lei brut, indemnizația minimă pentru interni a crescut la 1.650 de lei.

Contractul de internship trebuie înregistrat într-un registru special de către entitățile implicate. Este important de menționat că internshipul și stagiatura nu sunt identice în cadrul legislației, existând legi separate care le reglementează. Legea internshipului (Legea nr. 176/2018) și Legea stagiaturii (Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior) sunt distincte.

Este posibil ca un contract de internship să se transforme într-un contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Legea internshipului oferă un stimulent financiar pentru firmele care fac această tranziție, sub forma unei prime de 1.000 de euro pentru fiecare contract de internship transformat în contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Acestă primă poate fi solicitată de firme de la stat, fiind acordată o singură dată pentru fiecare contract, pe o perioadă limitată.

Noutăți fiscale ,
SWITCH THE LANGUAGE
Cart