iunie 4, 2019

Firmele care nu vor lua măsuri contra ambroziei riscă amenzi considerabile

În luna iunie, firmele și persoanele fizice care dețin terenuri trebuie să ia măsuri contra ambroziei, conform legislației în vigoare.

Ambrozia este o buruiană invazivă, polenul acesteia provocând alergii grave în perioada înfloririi ei (în perioada iulie – septembrie). Această plantă crește de obicei pe marginea drumurilor sau pe terenurile lăsate în paragină.

Companiile care dețin terenuri pe care crește buruiana care provoacă alergii primesc în această perioadă somații pentru a lua măsuri în combaterea ambroziei. Persoanele juridice au obligația de a lua măsuri precum cosirea, smulgerea sau erbicidarea ambroziei de pe terenurile pe care le dețin.

Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia și normele pentru aplicarea acesteia obligă firmele și persoanele fizice care au terenuri să ia anual măsuri pentru eradicarea ambroziei. În caz contrar, amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății realizează anual campanii de informare și conștientizare împreună cu partenerii locali, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere și eradicarea acestei plante.

Autoritățile locale au inventariat până în acest moment terenurile pentru a identifica zonele infestate cu ambrozie, iar în perioada următoare, persoanele fizice și juridice urmează să fie somate pentru eradicarea buruienii.

În urma somațiilor, autoritățile locale vor efectua două serii de controale. În prima serie, între 1- 15 iulie, autoritățile vor putea da avertismente celor care nu au distrus planta, urmând ca în cea de-a doua serie, între 16 – 31 iulie, firmele și persoanele fizice să fie amendate în cazul nerespectării somației, conform legislației în vigoare.

În lege, valorile amenzilor pentru cei care nu iau anual măsuri pentru combaterea ambroziei sunt următoarele:

  • între 750 și 5.000 de lei pentru persoane fizice;
  • între 5.000 și 20.000 de lei pentru persoane juridice.
Important in aceasta luna, Noutati
SWITCH THE LANGUAGE
Cart