august 16, 2017

Contribuția la fondul privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap se dublează concomitent cu interzicerea compensării acesteia cu achizițiile de la unitățile protejate

Până la 1 septembrie 2017, autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, cu cel puțin 50 de angajați, puteau opta să achiziționeze produse sau servicii realizate din activitatea persoanelor cu handicap angajate în unitățile protejate autorizate în detrimentul angajării persoanelor cu handicap ori plății lunare către bugetul de stat a sumei de 50% din salariul de bază minim brut pe țară înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

Ordonanța de urgență nr. 60 din 4 august 2017 (MO 648/2017) aduce modificări în protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap și în privința contribuției operatorilor economici la fondul privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Astfel, începând cu data de 1 septembrie 2017, se aduc următoarele modificări esențiale:

• contribuția la fondul privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap se dublează, de la 50% la 100% din salariul de bază minim brut pe țară înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au fost angajate persoane cu handicap.

compensarea sumelor datorate la fondul privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap cu achizițiile de bunuri și servicii de la unitățile protejate nu mai este permisă.

În consecință, o firmă cu 100 de salariați va trebui să angajeze cel puțin patru persoane cu handicap (4% din numărul total) sau să plătească o contribuție lunară echivalentă cu patru salarii minime (7600 de lei la data acestui articol) către fondul privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Noutati, Noutăți fiscale
SWITCH THE LANGUAGE
Cart