iulie 18, 2024

Implementarea e-TVA până la finalul anului 2024: Ce măsuri trebuie să ia firmele

În 2025, România implementează sistemul e-TVA pentru a combate neplata TVA și pentru a îmbunătăți colectarea veniturilor fiscale.

În contextul în care România înregistrează cele mai mici încasări de TVA din Uniunea Europeană, Guvernul a decis să combată neplata acestei taxe prin introducerea sistemului e-TVA începând cu 1 ianuarie 2025.  

E-TVA este un sistem electronic național, gestionat de ANAF, care folosește date furnizate de sistemele e-Factura, e-Case de marcat și alte baze de date informatice pentru a precompleta informațiile necesare în deconturile de TVA. Utilizarea acestui sistem are ca scop principal îmbunătățirea colectării veniturilor bugetare și reducerea erorilor în raportările de TVA. 

În a doua jumătate a anului 2024, companiile trebuie să își îmbunătățească procesele de raportare a TVA și să revizuiască datele transmise către autoritățile fiscale pentru a asigura o raportare corectă a TVA-ului în noul sistem. Implementarea măsurilor înainte de aplicarea efectivă a sistemului e-TVA este esențială pentru a identifica vulnerabilitățile acestuia și de a forța organele în cauză să remedieze eventualele nefuncționalități înainte de aplicarea măsurilor corective.  

Este important de menționat că perioada de acomodare cu noul sistem este în vigoare până la finalul anului 2024, cu posibilitatea de extindere în funcție de rezultatele obținute.

Ce măsuri trebuie să ia companiile pentru a se conforma cu e-TVA 

Prospectiv, companiile ar trebui să înceapă, chiar din iulie 2024, să verifice cu atenție datele de TVA transmise către Fisc pentru a identifica eventuale inconsecvențe în raportare. Acestea ar trebui corectate/remediate până la 1 august. 

Datele ce pot fi confruntate pot fi preluate din declarațiile de TVA  (390, 394 și SAF-T), din e-Factura și e-Case de marcat, apoi pot fi comparate pentru a vedea dacă coincid.

De asemenea, pe parcursul verificărilor, companiile pot identifica măsuri ce pot ajuta la optimizarea proceselor de înregistrare a facturilor pentru a reduce necesitatea unor regularizări, corecții sau rectificative ulterioare. 

Toate aceste revizuiri sunt critice pentru a avea o imagine cât mai fidelă a procesului de decontare a TVA-ului. Astfel, mediul de afaceri poate semnala probleme existente comitetului național constituit în acest sens, pentru a trasa ghidaje concrete ce vor ajuta la pilotarea cât mai corectă a inițiativei e-TVA. 

Calendarul implementării e-TVA 

Sistemul e-TVA va deveni operațional la 1 ianuarie 2025 și va include operațiunile efectuate de persoanele înregistrate în scopuri de TVA începând cu 1 iulie 2024. Deconturile precompletate de TVA generate de acest sistem vor trebui verificate, completate și depuse de companii la autoritățile fiscale. 

Editorial, Noutati, Noutăți fiscale , , ,
SWITCH THE LANGUAGE
Cart