mai 30, 2024

Din 2024 apar schimbări în deducerea TVA pentru facturile din deplasări

În contextul e-Factura, deducerea TVA pentru facturile din deplasări nu mai este posibilă atunci când acestea sunt emise pe numele angajaților sau administratorilor.

HG 451/2024 a eliminat posibilitatea deducerii TVA pentru facturile din deplasări emise pe numele angajaților sau administratorilor. Această hotărâre a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare în 30 aprilie 2024.

Înainte, angajatorii puteau deduce TVA-ul pentru astfel de facturi. De exemplu, atunci când o companie plătea pentru cazarea sau transportul unui angajat în interes de serviciu și factura era emisă pe numele acestuia, TVA-ul asociat putea fi dedus de către companie, cu condiția ca factura să fie însoțită de decontul de deplasare. Aceleași reguli se aplicau și în cazul personalului pus la dispoziție de o altă companie sau pentru administratorii unei societăți comerciale.

Acum, companiile vor trebui să își ajusteze procedurile interne astfel încât aceste facturi să fie emise pe numele firmei și să fie transmise prin e-Factura pentru ca TVA-ul să poată fi dedus în continuare.

Prevederea care permitea deducerea TVA pentru facturile din deplasări a fost eliminată oficial din normele Codului fiscal întrucât, de la 1 iulie 2024, doar facturile transmise prin e-Factura vor fi considerate exemplare originale, iar deducerea TVA va fi posibilă doar pe baza acestora.

Conform Legii 296/2023, începând cu 1 ianuarie 2024, folosirea e-Factura este obligatorie în relația B2B pentru toate operațiunile, iar de la 1 iulie 2024, va deveni singurul canal de transmitere a facturilor în această relație.

Noutăți fiscale , ,
SWITCH THE LANGUAGE
Cart