februarie 28, 2024

Până pe 29 februarie 2024, firmele fără activitate, nou-înființate în 2023 trebuie să depună declarația de inactivitate

Companiile nou-înființate în 2023, fără activitate financiară, sunt obligate să depună o declarație specială la Ministerul Finanțelor până pe 29 februarie 2024.

Potrivit prevederilor din Ordinul MF 5.394/2023, entitățile care nu au desfășurat activitate de la constituire până la sfârșitul exercițiului financiar trebuie să completeze și să depună o declarație de inactivitate la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor. Termenul limită pentru depunerea acestei declarații este de 60 de zile de la încheierea exercițiului financiar, adică până pe 29 februarie 2024.

Este important de subliniat că nedepunerea acestei declarații poate atrage sancțiuni, conform articolului 42 din Legea contabilității, care prevăd amenzi între 1.000 și 1.500 de lei. Comparativ cu anul precedent, cuantumul acestor sancțiuni a crescut semnificativ, făcând esențială respectarea termenului limită.

Declarația de inactivitate trebuie să conțină datele de identificare ale companiei, cum ar fi denumirea completă, adresa și numărul de telefon, numărul de înregistrare la registrul comerțului, codul unic de înregistrare și capitalul social.

Aceasta poate fi depusă în format electronic, semnată cu certificat digital calificat sau numai în format hârtie și în format electronic, folosind programul de asistență pus la dispoziție de Ministerul Finanțelor pe site-ul ANAF.

Noutăți fiscale
SWITCH THE LANGUAGE
Cart