Guvernul a adoptat o lege de reformă fiscală care aduce modificări semnificative în ceea ce privește nivelurile de TVA aplicate anumitor produse și servicii în 2024.
Legea 296/2023, care intră în vigoare la 1 ianuarie 2024, aduce schimbări importante în cadrul cotelor de TVA și afectează o serie de sectoare economice.
Majorare de la 5% la 9% pentru anumite operațiuni
O primă categorie de operațiuni pentru care se va majora cota de TVA de la 5% la 9% începând cu ianuarie 2024 este formată din următoarele:
- Livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv terenul pe care sunt construite. Această majorare se aplică atât locuințelor personale, cât și clădirilor pentru cămine de bătrâni și pensionari, clădirilor destinate caselor de copii și centrelor de recuperare și reabilitare pentru minori cu handicap, precum și clădirilor livrate către primării în vederea atribuirii cu chirie subvenționată persoanelor sau familiilor care nu își permit accesul la o locuință în proprietate sau închirierea unei locuințe pe piață.
- Livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență, cu emisii scăzute, destinate locuințelor și clădirilor administrației publice centrale sau locale, inclusiv kiturile de instalare și componentele necesare achiziționate separat.
- Serviciile care permit accesul la bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative al căror cod CAEN se află sub categoriile 9321 și 9329, precum și serviciile legate de târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale, altele decât cele scutite de taxă.
Serviciile care oferă acces la evenimente sportive.
Majorare la cota standard de 19%
Un alt set de majorări ale TVA provine de la trecerea anumitor operațiuni de la cote reduse la cota standard de 19%. Acestea includ:
- Dreptul de utilizare a facilităților sportive care sunt clasificate cu codurile CAEN 9311 și 9313 în scopul practicării sportului și educației fizice, cu excepția celor scutite de taxă.
- Transportul de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tracțiune cu aburi pe linii înguste în scopuri turistice sau de agrement.
- Transportul de persoane utilizând instalațiile de transport pe cablu (telecabină, telegondolă, telescaun, teleschi) în scopuri turistice sau de agrement.
- Transportul de persoane cu vehicule cu tracțiune animală folosite în scopuri turistice sau de agrement.
- Transportul de persoane cu ambarcațiuni folosite în scopuri turistice sau de agrement.
- Livrarea alimentelor de înaltă calitate, inclusiv produse montane, ecologice, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Aici, cota de 9% nu se aplică, ci se trece la cea de 19%.
De asemenea, sunt introduse excepții noi care limitează aplicarea cotei reduse de 9% pentru alimente și băuturi destinate consumului uman și animal. Mai precis, produsele care conțin minimum 10g de zahăr adăugat la 100g de produs sunt exceptate de la cota de 9%, fiind taxate la cea de 19%.
Serviciile de restaurant și de catering rămân la cota de 9%, cu mențiunea că această cotă de 9% nu se aplică servirii băuturilor nealcoolice aflate sub codul NC 2202.