noiembrie 16, 2023

Modificări semnificative în Legislația Fiscală: ce aduce anul 2024 pentru afaceri

Guvernul impune reguli noi pentru tranzacțiile în numerar și aduce modificări fiscale semnificative începând cu 2024.

Guvernul a adoptat o serie de măsuri care afectează mediul de afaceri, concentrându-se pe limitarea și eliminarea tranzacțiilor în numerar din cadrul companiilor. Aceste reglementări restricționează drastic utilizarea cash-ului pentru finanțarea afacerii, cu posibilitatea aplicării unor amenzi substanțiale în cazul nerespectării. Aceleași măsuri se aplică și pentru persoane fizice.

În ceea ce privește fondurile de casă și tranzacțiile în numerar, acestea sunt o problemă cu care se confruntă numeroase companii mici și mijlocii din România. De la 1 iulie 2024, autoritățile fiscale pot emite decizii de impunere pentru sumele nedeclarate, impunând o taxă de 70%.

 

Plafonul maxim în casierie

Suma maximă admisă în casierie la sfârșitul zilei este 50.000 lei. Dacă acest plafon este depășit, există două opțiuni:

  • Se depune diferența la bancă în maxim 2 zile lucrătoare
  • Se plătesc salariile și alte drepturi de personal în maxim 3 zile lucrătoare de la data stabilită în contractele individuale de muncă.

 

Plafonul maxim pentru încasări și plăți zilnice

Persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, liber profesioniştii, persoanele fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocierile şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică, care se regăsesc la art.1, alin.(1) din Legea nr.70/2015, pot efectua operaţiuni de încasări şi plăţi în numerar, în următoarele condiţii:

  • încasări în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană;
  • încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, de la persoanele care se regăsesc la art.1, alin.(1) din Legea nr.70/2015, în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană;
  • plăţi în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
  • plăţi către magazinele de tipul cash and carry, în limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei.

Plata cash a dividendelor, cesiunilor și a altor drepturi

Se pot efectua plăți cash zilnic, dar cu condiția să nu se depășească 10.000 lei către/de la o persoană.

Restricții pentru operațiuni cu cash

Operațiunile de creditare în numerar ale firmelor sunt interzise, dar se pot restitui sau transfera fondurile în contul bancar al firmei.

Avansurile pentru angajați

Pot fi acordate avansuri salariaților, cu condiția ca aceștia să prezinte documente justificative, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei pentru fiecare angajat.

Amenzi pentru depășirea plafoanelor zilnice

  • 25% din suma incasată/platită, care depășește plafonul stabilit pentru fiecare tip de operatiune, dar nu mai puțin de 500 lei.
  • 15.000 – 20.000 lei pentru acordarea de avantaje clienților pentru efectuarea de plăți în numerar.

 

Alte modificari fiscale

Impozit pe venit

Angajații din IT care lucrează în companii care dezvoltă produse software comercializabile și au un venit minim de 10.000 de euro/an sunt scutiți de impozitul pe venit pentru o valoare maximă de 10.000 de lei brut/lună. Suma care depășește această limită este impozitată cu 10%. Această măsură intră în vigoare începând cu 1 noiembrie 2023.

Contribuția la asigurările de sănătate (CASS)

  • Se aplică CASS pentru tichetele de masă și voucherele de vacanță începând cu 1 ianuarie 2024.
  • Nu mai există scutire CASS pentru angajații din construcții și agricultură. Această schimbare intră în vigoare începând cu 1 noiembrie 2023.

Contribuția la asigurările sociale (CAS)

Angajații din IT care lucrează în companii care dezvoltă produse software comercializabile și au un venit minim de 10.000 de euro/an sunt scutiți de cota CAS corespunzătoare fondului de pensii administrat privat începând cu anul 2024, în limita unui salariu brut de 10.000 de lei. Totuși, aceștia pot opta pentru plata acestei cote către fondurile de pensii private. Această măsură intră în vigoare începând cu 1 noiembrie 2023. În 2024, alături de angajații din construcții și agricultură, angajații din IT beneficiază și ei de scutirea CAS pentru cota plătită către fondurile private de pensii (cota 4,75%) în limita unui salariu brut de 10.000 de lei.

Contribuția asiguratorie de muncă (CAM)

Nu se mai acordă scutire CAM pentru angajații din construcții și agricultură începând cu 1 noiembrie 2023. Angajații din construcții și agricultură plătesc CAM în procent de 0,33% în limita unui salariu brut de 10.000 de lei.

Noutăți fiscale
SWITCH THE LANGUAGE
Cart