iunie 1, 2023

Avizul de inspecție fiscală pe care îl primesc contribuabilii a fost modificat

Avizul de inspecție fiscală pe care contribuabilii trebuie să îl primească înaintea controlului ANAF, a fost modificat, oficializat și întră în vigoare din 6 aprilie 2023.

După mai bine de șapte ani în care avizul de inspecție fiscală nu a suportat niciun fel de modificare, noul document a fost actualizat. Schimbarea vine în urma ajustărilor codului de procedură fiscală prin OUG 188/2022.

 

Cele mai importante ajustări ale avizului sunt:

1. Posibilitatea de a depune sau corecta declarații fiscale.

Se introduce posibilitatea ca societățile să depună sau să corecteze declarațiile fiscale ce vizează perioadele și creanțele aferente perioadei inspectate. Acest lucru este posibil doar până la începerea inspecției fiscale. Concret, companiile vor avea timp 15 zile (pentru contribuabili mici și mijlocii) sau 30 de zile (pentru contribuabilii mari), pentru a depune rectificativele.

 

2. Locul de desfășurare a inspecției fiscale

Una dintre cele mai mari modificări aduse de OUG 188/2022, în ceea ce privește modul de desfășurare al inspecțiilor fiscale, este locul efectiv de desfășurare a acestora. Dacă înainte aceste controale aveau loc la sediul celui inspectat, acum această acțiune se va derula la unul dintre sediile Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Așadar, în aviz va fi trecut locul inițial propus pentru desfășurarea inspecției. Spunem inițial pentru că, prin excepție, poate fi un alt loc stabilit de comun acord între cele două părți, prin depunerea unei cereri motivate, care va fi soluționată în trei zile.

 

3. Digitalizarea avizului de inspecție fiscală

Avizul în format electronic va fi valabil fără ștampilă. Acesta va fi emis și semnat în format electronic prin certificat digital calificat. Ștampila se va aplica doar în cazul avizului emis în format tipărit.

Este o schimbare importantă care ajută în procesul de digitalizare a sistemului, dar și în procesul de comunicare cu contribuabilii.

Avizul de inspecție fiscală este un document informativ, prin care contribuabilul este înștiințat de desfășurarea controlului ANAF. Notificarea trebuie primită cu 30 de zile înaintea inspecției fiscale, pentru contribuabilii mari și cu 15 zile înainte de inspecție, pentru contribuabili mici și mijlocii.

Important in aceasta luna , , ,
SWITCH THE LANGUAGE
Cart