Majorarea diurnei bugetarilor delegați sau detașați în altă localitate din țară, a fost publicată în Monitorul Oficial și va fi pusă în practică începând cu 1 aprilie 2023.
O dată cu această majorare, indirect se va majora și diurna netaxabilă acordată de firmele private angajaților delegați sau detașați în țară.
Prin Ordinul 1.235/2023 aprobat de Minister miercuri, 29 martie 2023, au fost majorate cuantumurile indemnizațiilor de delegare și detașare și cuantumul alocației de cazare, astfel:
- Indemnizația de delegare și indemnizația de detașare vor crește la suma de 23 de lei, de la valoarea de 20 de lei pe zi;
- Valoarea alocației pentru cazare se majorează la suma de 265 de lei pe zi, de la 230 de lei.
Potrivit Codului Fiscal, pentru ca diurnele angajaților din mediul privat să fie netaxabile, acestea trebuie să fie de maximum 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru bugetari. Așadar, odată ce sunt majorate diurnele bugetarilor, automat vor fi majorate și diurnele salariaților din regimul privat.
Exemplu: Creșterea în mediul privat pentru diurnele netaxabile acordate va fi de 7,5 lei pe zi. De la 20 lei x 2,5 = 50 lei pe zi, la 23 lei x 2,5 = 57,5 lei pe zi.
Majorarea diurnei pusă în practică pentru bugetari se va resimți și la angajații din sistemul privat, astfel:
- Angajații delegați într-o localitate situață între 5 și 50 de km de localitatea în care îsi au locul de muncă permanent, beneficiază de o diurnă zilnică de 23 de lei, iar cei care depășesc distanța de 50 de km față de localitatea unde își desfășoară activitatea permanent, primesc diurna zilnică de 23 de lei și cei 265 de lei aferenți alocației de cazare;
- Angajații detașați într-o localitate situață între 5 și 50 de km de localitatea în care îsi au locul de muncă permanent, beneficiază de o diurnă zilnică de 23 de lei, iar cazarea este gratuită și asigurată de compania publică la care salariații sunt detașați.
După ce diurnele nu au mai fost majorate din 2019, începând din mai 2022, angajatorii trebuie să fie atenți asupra unui alt aspect ce privește diurnele netaxabile. Cea de a doua condiție impusă prin legea 72/2022 este că aceste sume nu trebuie să depășească trei salarii brute de bază, corespunzătoare salariului fiecărui angajat ce beneficiază de diurnă: „Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detașare/desfășurare a activității în altă localitate, în țară sau în străinătate”
Diferența dintre cei delegați și cei detașați o reprezintă perioada totală în care aceștia pot pleca pe an, conform Codului muncii:
- ”Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice în 12 luni și se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegării nu poate constitui motiv pentru sancționarea disciplinară a acestuia.”
- ”Detașarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziția angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. […] Detașarea poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult un an. […] perioada detașării poate fi prelungită pentru motive obiective ce impun prezența salariatului la angajatorul la care s-a dispus detașarea, cu acordul ambelor părți, din 6 în 6 luni.”