martie 26, 2023

Controalele ANAF s-ar putea desfășura de la distanță, fără prezența contribuabilului

Începând cu anul 2023, trei din cele cinci controale organizate de ANAF s-ar putea organiza la distanță. Modificările sunt momentan teoretice, fiind o consecință a apariției OUG 188/2022/.

Procedurile fiscale operate de Guvern la finalul anului trecut aduc noi perspective în ceea ce privește organizarea controalelor Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

  1. Verificarea documentară: Până în 2022, aceasta era singura verificare care se putea organiza direct la sediul organelor fiscale și fără prezența contribuabilului vizat.
  2. Inspecția fiscală: Prin OUG 188/2022 s-a stabilit că și acest tip de verificare se poate desfășura la birourile inspectorilor, în lipsa celui vizat. Modificarea vine ca dorință de a schimba locul de desfășurare al inspecțiilor, de la cele pe teren, la sediile ANAF: „În cazul în care inspecția fiscală se desfășoară la sediul organului fiscal, aceasta se realizează în timpul programului de lucru al organului fiscal. Inspecția fiscală se poate desfășura și în afara programului de lucru al organului fiscal, dacă nu este necesară prezența contribuabilului/plătitorului, cu aprobarea conducătorului organului de inspecție fiscală”, prevede ordonanța.
  3. Controalele inopinate: Modificările acestui tip de control sunt susținute de Codul de procedură fiscală, care prevede că regulile legate de locul de desfășurare al insepcțiilor fiscale se aplică și controalelor inopinate. Ținând cont de specificul acestui tip de verificare, rămâne de văzut dacă organele fiscale vor folosi această metodă, motiv pentru care vorbim de schimbări teoretice.

Odată cu digitalizarea anumitor proceduri, ANAF a început să colecteze date mai eficient de la contribuabili (cum ar fi sistemul de monitorizare al caselor de marcat, e-Factura, e-Transport și SAF-T) și ar putea face cu ușurință verificări de la distanță. De altfel, aceasta este dorința autorităților pentru viitor, ca o mare parte dintre controale să devină un proces online, însă vorbim despre ajustări lente.

Pentru controalele antifraudă și controalele de verificare a situației fiscale personale, autoritățile nu au făcut niciun fel de mențiune că ar suferi modificări. În aceste condiții, presupunem că aceste controale vor funcționa în continuare în mod tradițional.

Important in aceasta luna
SWITCH THE LANGUAGE
Cart