decembrie 14, 2022

ANAF a recăpătat accesul la baza de date Orbis. Cum sunt afectate afacerile?

ANAF a redobândit accesul la aplicația Orbis. Cu acest instrument, inspectorii pot face controale pentru a verifica dosarul prețurilor de transfer.

Orbis este o bază de date mondială, care deține informații microeconomice despre aproximativ 400 milioane de companii. În ceea ce privește prețurile de transfer, platforma poate genera date de comparabilitate pe care inspectorii le folosesc în cadrul controalelor. Organele legii pot verifica dacă prețurile la care firmele tranzacționează între ele se află în limitele internaționale sau dacă acestea operează transferuri între devizii la prețuri subevaluate.

Prin acest instrument, inspectorii pot să identifice și să analizeze alte firme cu profil de funcționare asemănător și să construiască propriile studii de comparabilitate. Astfel, organele fiscale pot să evalueze dacă intervalele stabilite în urma studiilor sunt aplicate corect de către firma inspectată.

„În luna octombrie, am reușit, după trei ani de zile, să avem acces la o aplicație care se numește Orbis […] Și putem să facem acel dosar al prețurilor de transfer. Practic, să verificăm dacă un produs care se realizează în România este vândut subevaluat la o altă firmă din grup, la o firmă afiliată. Din păcate, din 2019 n-am mai avut acces la această aplicație. […] Imaginați-vă că pe un dosar al prețurilor de transfer se poate ajunge și la șapte-opt milioane de euro ca sume suplimentare de plată”, a declarat președintele ANAF.

Accesul la aceste informații poate însemna o intensificare la nivelul controalelor organizate de către ANAF, reluarea anumitor inspecții ce nu au fost finalizate, dar și impunerea unor sume suplimentare de plată acolo unde vor găsi nereguli.

Președintele ANAF a reușit să obțină un contract pe o perioadă de patru ani pentru accesul la baza de date Orbis.

Noutăți fiscale
SWITCH THE LANGUAGE
Cart