septembrie 26, 2022

Din 2022, firmele declarate inactive pot fi reactivate în instanță

Firmele care au fost declarate inactive și al căror cod de TVA a fost anulat, trebuie reactivate dacă măsura impusă este suspendată în instanță. Procedura de aplicare a fost publicată și oficializată în Monitorul Oficial.

În data de 3 septembrie 2021 a fost publicat în MO ordinul prin care firmele declarate inactive trebuie reactivate de către Fisc, dacă măsura este suspendată în instanță. Un an mai târziu, în data de 8 septembrie 2022, ANAF a publicat în Monitorul Oficial și procedura prin care acest ordin (Ordinul ANAF 1587/2022) va pune în aplicare noua regulă de reactivare a firmelor care obțin în instanță suspendarea inactivării.

 

Procedura se aplică pentru patru cazuri diferite:

1. Când instanța a decis suspendarea executării deciziei de declarare în inactivitate

În următoarele 3 zile de la pronunțarea deciziei în instanță, autoritățile vor începe demersurile interne pentru reactivarea firmei, iar în maximum 5 zile lucrătoare vor înscrie în registrul special de mențiuni reactivarea contribuabilului. De asemenea, dacă declararea inactivității a condus la anularea codului de TVA, se va reactiva și el de către Fisc.

Această ractivare va fi valabilă de la data în care s-a pronunțat instanța și se menține cât timp este suspendată executarea deciziei de declarare în inactivitate.

 

2. Când contribuabilul nu face demersurile necesare în timp util

După obținerea deciziei de suspendare a inactivității, contribuabilul are la dispoziție 60 de zile pentru a cere anularea deciziei. Dacă acesta nu respectă termenul de 60 de zile, suspendarea va înceta automat. Fiscul va începe demersurile începând cu data de la care intervine încetarea automată a suspendării executării deciziei de declarare în inactivitate, va fi inactivat din nou și codul de TVA va fi anulat din nou.

 

3. Când instanța anulează decizia de declarare în inactivitate

Dacă firma a cerut anularea deciziei de declarare în inactivitate și obține o hotărâre din partea instanței în acest sens, atunci autoritățile vor începe demersurile pentru a menține contribuabilul activ în registrul special, precum și codul special de TVA.

 

4. Când instanța menține decizia de declarare în inactivitate

Dacă instanța hotărăște că decizia este justificată, contribuabilul va fi repus în inactivitate și i se va anula și codul de TVA. Demersurile interne vor începe în decurs de 3 zile de la data hotărârii și vor lua sfârșit în maximum 5 zile lucrătoare.

Noutăți fiscale , ,
SWITCH THE LANGUAGE
Cart