OG 16/2022 aduce două beneficii noi pe care angajatorii le pot acorda angajaților fără a plăti taxe salariale la stat, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023.
Primul beneficiu constă în înlocuirea tichetelor de masă cu mâncare în limita valorii de 30 de lei, atât cât este valoarea maximă a unui tichet în momentul actual. Acest lucru se aplică doar pentru firmele care au posibilitatea de a oferi mâncare prin intermediul restaurantelor proprii sau aleg să cumpere de la un alt restaurant.
Zilele în care salariații au lucrat de la distanță, au fost în concediu medical sau de odihnă sau au fost delegați trebuie să fie excluse atunci când se stabilește plafonul lunar netaxabil. Beneficiul nou introdus nu poate fi acordat cât timp salariații primesc tichete de masă pentru că, în acest fel, nu se mai aplică scutirea de taxe.
Cel de-al doilea beneficiu care vine în ajutorul salariaților, conform OG 16/2022, constă în spații de cazare sau de locuit, oferite de angajator, în limita a 20% din salariul minim brut pe țară. Astfel, firma poate fi scutită parțial de taxe salariale. Dacă, în acest moment, salariul minim brut pe economie este de 2.550 de lei, 20% din această sumă înseamnă 510 lei. Cu toate acestea, există șanse ridicate ca salariul minim să crească începând cu ianuarie 2023, așadar și suma acordată pentru spațiile de cazare sau de locuit va fi mai mare.
Pentru a putea oferi angajaților spații de cazare, angajatorii au de îndeplinit o serie de condiții:
- să se asigure că angajatul nu deține o locuință în proprietate personală sau în folosință în localitatea în care își desfășoară activitatea;
- să pună la dispoziție un spațiu de cazare care se află în proprietatea sa, inclusiv spații în regim hotelier sau să închirieze un imobil de la o terță persoană (respectând condițiile legii);
- să se asigure că, în cazul în care ambii soți își desfășoară activitatea în aceeași localitate, la același angajator sau la angajatori diferiți, plafonul neimpozabil se acordă doar unuia dintre ei, pe baza declarației pe proprie răspundere.
Pentru a putea scăpa de taxe, firmele trebuie să aibă un plafon lunar total maxim de 33% din salariul de bază. În plus, cele două beneficii pot fi trecute în regulamentul intern sau în contractul individual de muncă.