Odată cu modificările aduse Codului Fiscal, microintreprinderile fără angajați trebuie să decidă dacă angajează pe cineva și ramân la impozit micro sau trec la impozitul pe profit. Care dintre cele două variante de impozit este cea mai potrivită fiecărui business?
Începând cu 2023, pentru a-și păstra încadrarea la impozitarea micro (procent din cifra de afaceri), microintreprinderile care nu au angajați sunt obligate să angajeze cel puțin 1 salariat. În caz contrar, în locul impozitului de 3% pe venit se va aplica un impozit de 16% pe profit.
Ce este impozitul micro?
Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este un impozit fix ce se aplică la cifra de afaceri a companiei, care se declară și se plătește trimestrial. În 2022, cota de impozitare este de:
-
- 1% din total venit pentru firmele care au cel puțin un salariat cu 8 ore/zi (sau mai mulți salariați ale căror contracte de muncă însumează 8 ore/zi)
- 3% din total venit pentru firmele care nu au cel puțin un salariat cu 8 ore/zi (sau mai mulți salariați ale căror contracte de muncă însumează 8 ore/zi)
Ce este impozitul pe profit?
Profitul impozabil în România reprezintă diferența dintre venitul total al unei companii și cheltuielile totale, fără cheltuielile nedeductibile. Impozitul pe profit reprezintă 16% din totalul profitului înregistrat de o firmă. Plata și declararea impozitului pe profit se realizează trimestrial (la fel ca la microîntreprinderi). Declararea se face prin formularul 100 pentru primele 3 trimestre și declarația 101 al patrulea trimestru împreună cu celelalte trei trimestre.
În urma modificărilor codului fiscal, impozitul de 3% pe cifra de afaceri va fi eliminat din 1 ianuarie 2023 și vor exista doar două tipuri de microintreprinderi
- cele care au cel puțin un angajat și care vor plati in continuare impozit micro de 1% din venit
- cele care nu au angajați și care vor trece automat la plata unui impozit pe profit de 16%
În acest context, ce e mai avantajos pentru situația particulară a fiecărei firme? Să migreze la impozit pe profit 16% (ceea ce poate însemna o creștere semnificativă a impozitului, dacă rata de profitabilitate e mare) sau să plătească 1083 de lei lunar (taxele pentru un salariu minim pe economie), plus 1524 (salariul minim net) pentru a-și păstra accesul la impozitare micro 1%?
Pentru a încerca să vă ușurăm decizia, am pregătit mai jos un calcul care, pornind de la cifra de afaceri și profitul firmei dvs., compară cheltuielile în cele două situații de mai sus. Pentru calcul am luat în considerare unul sau mai mulți salariați cu salariul minim pe economie. De asemenea, este important de reținut că, pe lângă latura financiară a deciziei, aceasta poate avea și o latură socială, mai greu de calculat: persoana care urmează să fie angajată va avea acces la asigurări sociale și pensie.
Calculator impozit microintreprindere cu/fără salariați 2023
-
- Completați datele în căsuțele indicate mai jos.
- Introduceți numai valori rotunjite, fără delimitatori (20000 nu 20.000).