iulie 28, 2022

Începând cu ianuarie 2023, regimul de impozitare pentru PFA-uri se va modifica

Plafonul de venituri pentru CAS și CASS va fi de două ori mai mic decât în 2022, obligațiile de plată a pensiilor de stat vor fi mai mari, iar pragul de venituri până la care se pot aplica normele de venit vor fi de patru ori mai mici.

Conform OG nr. 16/2022, plafonul pentru veniturile realizate din activități independente, PFA-uri și întreprinderi individuale a scăzut de la 100.000 de euro la 25.000 de euro. Odată cu această scădere intervine o primă modificare – trecerea de la impunerea în baza normelor de venit la sistemul real pentru veniturile brute anuale mai mari decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro. Această modificare se va face începând cu veniturile aferente anului 2023.

Modificări CAS

În cazul contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) apare un nou plafon de 24 de salarii minime, pe lângă cel de 12 salarii minime deja existent.

Pentru veniturile cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară, venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decât nivelul de 12 salarii minime brute pe țară.

  • Pentru veniturile care depășesc 24 de salarii minime brute pe țară, venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decât nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară.
  • Pragul de la care se stabilește obligația de plată a CAS, precum și depunerea declarației unice privind aceste contribuții nu vor fi afectate de noul plafon de 24 de salarii minime.

Modificări CASS

Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) a fost și ea modificată de Guvern, urmând ca obligația de plată să intervină de la nivelul de 6 salarii minime brute în sus. În momentul actual, nivelul este de 12 salarii minime brute.

Baza de calcul la care se aplică procentul de 10% va fi modificată astfel:

  • Veniturile cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe țară vor avea ca bază de calcul nivelul a 6 salarii minime brute pe țară
  • Veniturile cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară vor avea ca bază de calcul nivelul a 12 salarii minime brute pe țară
  • Veniturile de peste 24 salarii minime brute pe țară vor avea ca bază de calcul nivelul de 24 salarii minime brute pe țară.

PFA-urile care au venituri sub plafonul de 6 salarii minime nu vor fi obligați să plătească CASS. Totodată, din 2023, completarea declarației unice în privința acestei contribuții va fi obligatorie de la minimul de șase salarii, iar cei care nu vor depune declarația vor fi impozitați din oficiu de Anaf.

Noutăți fiscale
SWITCH THE LANGUAGE
Cart