Angajatorii vor fi nevoiți să raporteze contribuțiile sociale aferente contractelor part-time la salariul minim brut oferit pentru normă întreagă și nu la numărul de ore lucrate.
Conform OG 16/2022, contribuțiile de CAS și CASS se vor raporta la salariul minim brut pe țară, începând cu veniturile aferente lunii august 2022. Până la această dată, contribuțiile se raportau la numărul de ore lucrate. Astfel, contribuțiile de pensii și sănătate aferente angajatului part-time care primește un salariu mai mic de 2550 lei brut pe lună vor fi de 638 lei brut, respectiv 255 lei net.
În plus, ordonanța prevede că angajatorul va fi cel care va suporta diferența dintre contribuțiile sociale raportate la numărul de ore lucrate de angajat și cele raportate la salariul minim brut.
De exemplu, un angajat part-time care are un salariu brut de 1275 lei, va primi 796 de lei net. Pentru ca angajatul să primească această sumă, angajatorul cheltuie 1750 lei care reprezintă cei 796 de lei pe care trebuie să îi primească angajatul, plus 954 de lei reprezentând taxele încasate de stat. În această situație, este posibil ca mulți administratori de societăți comerciale vor lua în calcul fie mărirea salariului, fie concedierea angajaților cu program part-time, fapt ce contravine intențiilor legiuitorului.
Modificările aduse prin această ordonanță nu se aplică următoarelor categorii de angajați:
- elevilor sau studenților cu vârsta până la 26 de ani;
- ucenicilor de până la 18 ani;
- persoanelor cu dizabilități;
- pensionarilor pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii (sunt excluși pensionarii care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale.
Conform Ordinului MF 1.855/2022, publicat pe 16 august 2022, dacă un salariat part-time obține cel puțin echivalentul unui salariu minim brut pe țară din mai multe contracte de muncă și face dovada prin intermediul unei declarații pe proprie răspundere, angajatorii sunt scutiți de suprataxarea la CAS și CASS.
Fiecare angajator trebuie să primească lunar declarația pe proprie răspundere a salariatului (până la data de 5 a lunii), cu excepția angajatorului de la care deja obține minimum 2.550 de lei, dacă este cazul.
În cazul în care salariatul nu depune declarația, angajatorii sunt nevoiți să achite CAS și CASS ca pentru un salariu minim brut pe țară. În plus, declarațiile trebuie înregistrate și arhivate timp de cinci ani pentru a se putea face dovada la eventualele controale ale Fiscului.