iulie 19, 2022

Raportarea în e-Transport a bunurilor cu risc fiscal ridicat este obligatorie de la 1 iulie 2022

Vehiculele care au o masă maximă autorizată de minimum 3,5 tone sau sunt încărcate cu bunuri riscante care au o masă brută totală mai mare de 500 kg sunt vizate de raportare. Același lucru se aplică și în cazul în care bunurile riscante au o valoare totală mai mare de 10.000 lei.

Obligația de declarare a bunurilor riscante îi revine fie vânzătorului, fie cumpărătorului sau reprezentanților legali ai acestora. Persoanele în cauză trebuie să înregistreze transporturile în sistem cu maximum 3 zile calendaristice înainte de începerea transportului.

Conform Ordinului Nr. 12/2022 din 6 ianuarie 2022, în categoria bunurilor cu risc fiscal ridicat intră următoarele:

– Legume, fructe, rădăcini și tuberculi alimentari;

– Fructe comestibile și fructe cu coajă lemnoasă, coajă de citrice sau de pepeni;

– Băuturi, inclusiv cele alcoolice și oțet;

– Sare, sulf, pământuri și pietre, ipsos, var și ciment;

– Îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, tricotate sau croșetate;

– Încălțăminte, ghete și articole similare; părți ale acestor articole;

– Fonta, fier și oțel.

Cei care declară diferit cantitatea care face obiectul transportului sau nu declară deloc bunurile riscante în noul sistem, riscă să primească amenzi după cum urmează:

– persoanele fizice: de la 10.000 lei până la 50.000 lei și confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate

– persoanele juridice: de la 20.000 lei până la 100.000 lei și confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.

Pentru ca șoferul vehiculului de transport să poată prezenta documentele la cererea organelor ANAF și a celor din Vamă, trebuie urmăriți câțiva pași. Datele legate de un transport trebuie să fie introduse corect în sistem, urmând ca mai apoi să fie generat codul UIT (codul aferent transportului).

Mai departe, acesta este transmis operatorului de transport rutier înainte de plecare și va apărea obligatoriu și pe documentul de transport. Codul UIT este valabil 5 zile calendaristice, începând cu data declarată pentru începerea transportului. În cazul în care șoferul refuză să prezinte documentele de transport, riscă să primească o amendă de la 5.000 lei până la 10.000 lei.

Noutăți fiscale
SWITCH THE LANGUAGE
Cart