mai 31, 2022

Neîndeplinirea obligațiilor declarative descoperite în urma unei inspecții fiscale nu se pot amenda dacă au trecut șase luni de la termenul lor

Dacă există un interval mare de timp (peste 6 luni) între momentul neîndeplinirii obligațiilor și aplicarea amenzii este ilegală amendarea contribuabililor de către ANAF

Organele de inspecție fiscală nu au dreptul să amendeze contravențional contribuabilul în următoarele situații:

– dacă există un termen legal în cadrul căruia contribuabilul avea de îndeplinit respectiva obligație
– dacă au trecut mai mult de șase luni de la împlinirea acestui termen.

Baza legală pentru aplicarea amenzilor contravenționale este regăsită în Codul de procedură fiscală. Sancționarea contravențională în materie fiscală se supune acelorași reguli generale reglementate de Ordonanța Guvernului nr. 2/2001.

În cazul contravențiilor care se săvârșesc dintr-o dată (instantaneu), dreptul aplicării amenzii contravenționale se prescrie în termen de șase luni de la data săvârșirii faptei. Pentru cele continue (contravențiile care durează în timp), termenul este de șase luni de la data încetării săvârșirii contravențiilor.

Este important ca, în momentul în care sunt amendați în urma unei inspecții fiscale, contribuabilii să analizeze împreună cu specialiștii în domeniu dacă amenda este legală, pentru a evita eventualele cheltuieli în plus.

Noutăți fiscale ,
SWITCH THE LANGUAGE
Cart