aprilie 15, 2022

S-a oficializat noua amnistie pentru transportatori și s-a ajustat tratamentul fiscal al diurnelor

IMPORTANT – Se modifică și tratamentul fiscal aplicabil indemnizațiilor de deplasare primite de administratori, directori și manageri

 

În plus față de prevederile ce țin de tratamentul fiscal aplicabil indemnizațiilor de deplasare pentru transportatori, sunt vizate și indemnizațiile primite de către administratori, directori și manageri pentru a efectua deplasări interne și externe. Începând cu veniturile din luna mai, legea, recent publicată în Monitorul Oficial, va schimba tratamentul fiscal pentru aceste indemnizații. 

Aceste cheltuieli sunt plasate de Codul fiscal în categoria celor asimilate salariilor și le aplică regulile de impunere proprii veniturilor din salarii pentru partea care depășește plafonul neimpozabil stabilit prin Codul fiscal.

În data de 31 Martie 2022, a fost publicată legea ce prevede o nouă amnistie fiscală pentru transportatorii rutieri. Legea clarifică modul în care vor fi acordate diurnele pentru șoferii profesioniști. Diurnele nu vor mai fi reîncadrate din venituri netaxabile în venituri taxabile.

Chiar dacă Legea 72/2022 a intrat în vigoare pe 3 aprilie 2022, pentru a putea fi pusă efectiv în aplicare este nevoie de norme procedurale de la Fisc.

Pentru început, se prevede o nouă amnistie fiscală care să acopere diurnele netaxabile reîncadrate de Fisc în venituri salariale taxabile.

Amnistia vizează atât datoriile fiscale plătite deja, cât și datoriile fiscale neplătite până acum de transportatori. Firmele nu vor fi nevoie să facă o cerere specială pentru restituirea banilor achitați deoarece procedura va fi aplicată automat de Fisc. Până în data de 3 mai 2022, Fiscul trebuie să emită un ordin cu reguli concrete de anulare a datoriilor, pentru a pune în aplicare amnistia.

Ajustarea tratamentului fiscal este prevăzut tot de Legea 72/2022. Pentru ca angajatorii să nu mai caute opțiunea cea mai avantajoasă din punct de vedere fiscal, indemnizațiile de delegare, detașare, detașare transnațională și prestațiile suplimentare primite de salariați în baza clauzei de mobilitate vor avea același tratament fiscal.

Tot începând din 3 aprilie, diurnele netaxabile mai pot fi reîncadrate în venituri salariale netaxabile de către inspectorii Fiscului doar în baza controalelor realizate de inspectorii de muncă, conform legii.

În urma controalelor proprii la angajatori sau la cererea autorităților și instituțiilor publice, Inspecția Muncii va fi obligată să confirme prin intermediul inspectoratelor teritoriale de muncă natura veniturilor acordate sub forma acestor tipuri de indemnizații (în baza documentelor prezentate de angajator). Până la 30 mai 2022, trebuie să se întocmească o procedură de aplicare, prin ordin comun emis de Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor.

Indemnizațiile de delegare și detașare date de angajatori sunt scutite de plata impozitului pe venit, dacă sumele sunt acordate așa cum dispune legea, conform prevederilor Codului fiscal aplicabile până acum.

Noutăți fiscale
SWITCH THE LANGUAGE
Cart