aprilie 15, 2022

De la 1 aprilie, plățile făcute greșit de PFA-uri la vechiul organ fiscal nu se vor mai redirecționa automat

Plățile pe care le făceau PFA-urile și profesioniștii la vechiul organ fiscal nu vor mai fi redirecționate automat către noul organ fiscal competent, cum se întâmpla până la 31 Martie 2022.

Conform Ordinului Fiscului 2.021/2021, de la 1 ianuarie 2022, profesioniștii și PFA-urile interacționează cu organul fiscal din raza domiciliului lor fiscal. Până la finalul anului trecut, aceștia interacționau cu organul fiscal din raza sediului activității sau din raza locului în care se desfășura activitatea principală.

Actul normativ prevede următoarele: „Eventualele plăți efectuate de către persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere la unitățile Trezoreriei Statului din cadrul vechilor organe fiscale, ulterior datei de 31 decembrie 2021, se vor transfera la unitatea Trezoreriei Statului la care este arondat noul organ fiscal competent”, cu precizarea că transferul se face în baza următoarelor informații:

  • codul de identificare fiscală al persoanei vizate pentru care s-a schimbat competența de administrare;
  • vechiul organ fiscal;
  • noul organ fiscal competent.

Acest proces de returnare a plăților s-a aplicat numai până la 31 martie 2022. Începând cu 1 aprilie 2022, sumele plătite greșit la vechiul organ fiscal sunt returnate, iar PFA-urile și profesioniștii trebuie să le plătească încă o dată, dar la noul organ fiscal.

Noutăți fiscale
SWITCH THE LANGUAGE
Cart