februarie 17, 2022

Cererile de îndrumare fiscală vor fi trimise direct la ANAF

Solicitările contribuabililor cu privire la acordarea îndrumărilor fiscale trebuie transmise direct la ANAF. Până acum, aceste solicitări erau trimise către Ministerul Finanțelor.

Aceste modificări legislative au apărut toamna trecută, odată cu Ordinul MF 1.233/2021. Actul normativ a venit cu un nou set de reguli pentru asistența și îndrumarea contribuabililor.

Înainte de această modificare, contribuabilii aveau posibilitatea de a alege să înregistreze o scrisoare de îndrumare sau o scrisoare prin care să încerce să afle o opinie cu privire la aplicarea unor prevederi legale la Ministerul Finanțelor sau la ANAF. Acum, după ordinul Ministerului de Finanțe, această opțiune nu mai există, întrucât apare ca organ de filtru Direcția Generală de Asistență pentru Contribuabili. Opiniile de la minister pot fi obținute numai în condiții speciale și prin intermediul organului-filtru din cadrul ANAF.

Solicitările transmise de contribuabili și răspunsurile aferente de la autorități se vor regăsi într-o bază de date care va putea fi consultată înainte de a începe propriul demers.

Opiniile fiscale sunt luate în considerare în cadrul controalelor viitoare, în principal la controlul fiscal, la contribuabilul care le-a obținut.

Atenție la conținutul solicitărilor – Cererea sau solicitarea de interpretare trebuie să identifice clar contribuabilul, iar acesta nu trebuie să fie în contestație, în inspecție sau într-un litigiu fiscal în fața instanței de judecată.

Noutăți fiscale , , ,
SWITCH THE LANGUAGE
Cart