Începând cu luna ianuarie 2022, salariul minim crește cu peste 10%, adică aproximativ 130 de lei net.
„…Guvernul a adoptat majorarea salariului minim în plată la nivelul lui 2022. (…) Această majorare va fi cu 10% în valoare netă, iar ca valoare brută salariul minim în plată la nivelul anului 2022 va ajunge la 2.550 de lei pe lună. Sunt rezultate pozitive, întrucât această majorare a salariului în plată la nivel brut reprezintă o majorare cu aproximativ 250 de lei faţă de nivelul actual şi de 138 de lei la nivel net, iar impactul va fi asupra a aproximativ 1,97 de milioane de oameni. (…) Am crescut salariul net cu 10%, este cea mai mare creştere care s-a făcut în ultimii ani pe salariul net, de 4 ori mai mare decât cea de anul trecut”, a spus Raluca Turcan. Informațiile despre acest subiect se pot găsi și în Hotărârea Guvernului 1.071/2021.
Angajatorii sunt nevoiți să îndeplinească două obligații în raport cu mărirea salariului minim care va avea loc de la 1 ianuarie 2022:
- Prima obligație presupune transpunerea la nivel formal a majorărilor aplicabile în raporturile de muncă cu angajații, care erau deja plătiți cu minimul pe economie;
- Cea de-a doua obligație este de a raporta schimbarea salarială în Revisal.
Odată cu majorarea salariului minim, salariul minim diferențiat pentru studii superioare o să dispară începând cu 2022, acesta având o valoare de 2.350 lei în anul 2021.
Conform Codului Muncii, „Orice modificare (…) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adițional la contract, anterior producerii modificării, cu excepția situațiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege sau în contractul colectiv de muncă aplicabil”. Înainte să aibă loc modificarea salariului, majorarea trebuie reflectată în scris, la nivelul raportului dintre firmă și angajatul plătit cu minimul pe economie.
Hotărârea Guvernului 905/2017 dispune că transmiterea în Revisal a schimbării salariale trebuie raportată în maxim 20 de zile lucrătoare de la momentul în care s-a produs.
Ce efecte are creșterea salarială asupra angajatorilor?
1.Costul anual suplimentar cu un angajat plătit cu salariul minim pe țară va depăși 3.000 lei. Firmele plăteau un cost total de 2.352 lei, în timp ce acum vor fi nevoite să plătească 2.607 lei. Firmele vor plăti lunar în plus, pentru un singur angajat plătit cu minimul pe țară, 255 lei, dacă adăugăm şi cei 5 lei pentru majorarea contribuţiei pentru muncă (față de 72 lei în 2021). Astfel, dacă firmele plătesc 255 lei în plus pe lună pentru un angajat, în 12 luni, valoarea totală ajunge la 3.060 lei.
2.Contribuția la fondul de handicap se majorează. Firmele mari vor avea costuri suplimentare cu fondul de handicap, dincolo de majorarea taxelor salariale pentru cei care au minimul pe economie. Astfel că, firmele care au cel puțin 50 de angajați vor fi nevoite să angajeze persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din totalul angajaților. În cazul în care nu vor îndeplini această obligație, vor plăti lunar către stat suma echivalentă cu salariul minim brut înmulțit cu numărul de locuri de muncă pentru care nu au angajat persoane cu handicap.
3.Costuri majorate cu persoanele care participă la internship și cu lucrătorii ocazionali. Angajatorii vor cheltui mai mult dacă apelează la forța de muncă zilieră – un tarif minim de 15,239 lei/oră – (față de 13,583 lei/oră în 2021). Dacă organizează programe de internship, indemnizațiile vor fi de cel puțin 1.275 lei, față de 1.150 lei în 2021.
4.Raportări în Revisal și modificări contractuale. Angajatorii au fost nevoiți să transpună majorarea salariului minim în contractele de muncă până la 31 decembrie 2021 și să raporteze această schimbare în Revisal, tot până la data de 31 decembrie.
5.Crește plafonul pentru care PFA-urile sunt obligate să plătească contribuțiile sociale. Dacă PFA-urile estimează sau obțin venituri ce ating un plafon de 12 salarii minime brute pe țară (30.600 lei, față de 27.600 în anul 2021), acestea datorează la stat contribuția la pensii și contribuția la sănătate.
6.Dacă angajatorii nu respectă Legea biletelor de valoare, riscă amenzi mai mari. Acest act normativ face referire la reglementarea acordării tichetelor de masă, a tichetelor cadou, a tichetelor de creșă sau a tichetelor culturale și se raportează la cuantumul salariului minim brut pe țară. Astfel, de fiecare dată când crește salariul minim pe economie, cresc automat și amenzile din Legea biletelor de valoare. Sancțiunile pornesc de la 0,5 puncte-amendă și ajung până la 14 puncte-amendă, un punct de amendă având valoarea de 2,550 lei.