noiembrie 18, 2021

Termen depunere dosar preturi de transfer în 2022 – 25 iunie

IMPORTANT – Mai pot face ceva contribuabilii dacă prezintă la control un dosar al prețurilor de transfer care are greșeli?

 

Pentru efectuarea unui dosar care să fie apoi susținut într-o manieră credibilă și justificată în fața echipei de inspecție fiscală, fundamentarea temeinică a analizei de comparabilitate este esențială.

În cazul în care contribuabilul greșește și își întemeiază analiza pe date și informații eronate, legea procedurală fiscală oferă o serie de soluții pentru a iniția discuții cu echipa de inspecție fiscală. În urma discuției trebuie să se determine într-o manieră corectă nivelul prețurilor de transfer practicate în tranzacțiile intragrup.

Chiar dacă ar trebui evitate, greșelile contribuabililor nu ar trebui să se transforme într-o formă de sancționare a acestora. Astfel, chiar și atunci când identifică o eroare, inspectorii fiscali trebuie să parcurgă în mod consistent și complet pașii prevăzuți de lege pentru a o corecta și pentru a evidenția în mod corespunzător impactul propriilor constatări asupra analizei de comparabilitate si a valorii ajustării finale de prețuri de transfer.

Potrivit unui ordin ANAF, în 2022, dosarul prețurilor de transfer trebuie să fie întocmit de către companii până la termenul de 25 iunie.

Termenul de întocmire a dosarului prețurilor de transfer (pentru marii contribuabili – n. red.) este termenul legal stabilit pentru depunerea declarațiilor anuale privind impozitul pe profit, pentru fiecare an fiscal”, potrivit Ordinului ANAF nr. 443/2016. 

De obicei, termenul pentru pregătirea dosarului era 25 martie. Însă anul viitor, firmele vor avea mai mult timp la dispoziție, până pe 25 iunie, deoarece a fost modificat termenul de declarare a impozitului pe profit (tot până la 25 iunie). Același termen de 25 iunie trebuie respectat și de către firmele plătitoare de impozit specific și impozit macro.

Aveți nevoie de ajutor pentru întocmirea dosarului prețurilor de transfer?

Toate dosarele realizate de noi au fost acceptate fără ajustări de către autorități, iar serviciile noastre includ și asistență și consiliere în timpul controalelor fiscale și ulterior acestora.

Noutăți fiscale

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SWITCH THE LANGUAGE
Cart