noiembrie 18, 2021

Relația cu Fiscul se schimbă pentru marii contribuabili

Se vor aplica reguli noi în relația cu ANAF pentru firmele care trec de la 1 ianuarie 2022 în categoria marilor contribuabili.

Administrarea va intra în atribuțiile unei direcții speciale a Fiscului

Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) este direcția specială a Fiscului care va prelua firmele ce trec de la categoria contribuabililor medii la categoria contribuabililor mari.  

Există câteva diferențe între contribuabilii mari și cei mijlocii, printre care se numără și faptul că plățile de taxe trebuie efectuate de contribuabilii mari în alte conturi bancare față de contribuabilii mijlocii, iar atunci când depun situațiile financiare anuale, trebuie să țină cont de câteva reglementări suplimentare. În plus, o parte din marii contribuabili pot fi obligați să includă în bilanțurile anuale și o declarație nefinanciară care face referire la aspecte sociale, de mediu și de personal, combaterea corupției și a dării de mită și respectarea drepturilor omului. Pentru a cuprinde informații suplimentare, din 2022, declarația nefinanciară va fi extinsă. 

Inspecțiile fiscale vor avea reguli ușor diferite

Odată cu trecerea la categoria marilor contribuabili, inspecțiile fiscale derulate de autorități vor suferi, de asemenea, schimbări. Acestea includ perioade mai mari pentru pregătirea începerii unui articol, pentru derularea verificării în sine și apoi pentru partea de finalizare a acțiunii.  

Avizul de inspecție fiscală se comunică, conform Codului de procedură fiscală, în avans în funcție de mărimea firmei vizate. În mod normal, firmele mari beneficiază de o perioadă de pregătire de 30 de zile înainte să vină inspectorii, iar ceilalți beneficiază de o perioadă de doar 15 zile. În plus, actul stabilește că perioada unei inspecții la marii contribuabili este de 180 de zile, față de doar 90 de zile la contribuabilii mijlocii. Perioadele de suspendare nu mai sunt incluse în calcul de ceva timp, ceea ce înseamnă că lucrurile pot dura mai mult decât termenul stabilit.  

Ce reguli temporare trebuie cunoscute despre contestații

Până la oficializarea deciziei, contestațiile fiscale vor fi soluționate în continuare de către organele Fiscale, urmând ca activitatea de soluționare să fie preluată mai apoi de către Ministerul Finanțelor. 

Măsura este temporară deoarece Guvernul lucrează la reorganizarea Fiscului, prin trecerea structurilor de soluționare a contestațiilor fiscale la Ministerul Finanțelor. Această trecere este programată să se întâmple până la 31 martie 2022.  

Noutăți fiscale
SWITCH THE LANGUAGE
Cart