Solicitarea cazierului judiciar sau a certificatului de integritate comportamentală de către anumite companii, fără a avea o justificare legală, poate aduce amenzi în baza prelucrării inutile de date personale.
Cazierul judiciar este documentul în care sunt consemnate datele privind antecedentele penale ale unei persoane în mod provizoriu, până la soluționarea definitivă a cauzei, date privind punerea în mișcare a acțiunii penale și arestarea preventivă a învinuitului.
Cazierul judiciar poate fi solicitat de companiile care angajează gestionari, consilieri juridici, paznici și gărzi de corp sau funcționari publici. Pe lângă aceștia, medicii, dentiștii și farmaciștii își pot exercita profesia numai în certificatului de membru al colegiului propriu, care se acordă de către autoritățile competente numai în baza cazierului judiciar. Dacă viitorul angajat nu urmează să ocupe una dintre funcțiile menționate, solicitarea cazierului judiciar de către viitorul angajator presupune prelucrarea de date personale ne-necesare și presupune încălcarea prevederilor GDPR. Astfel, firmele care aleg totuși să solicite documente legate de antecedentele penale ale angajatorilor, fără a avea nevoie de ele, pot fi amendate pentru încălcarea GDPR.
Certificatul de integritate comportamentală este un document eliberat persoanelor fizice care atestă lipsa înscrierilor în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum traficul de persoane, traficul de minori, proxenetismul sau incestul. Persoanele a căror activitate presupune contactul direct cu persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau copii, sunt nevoite să prezinte angajatorului certificatul de integritate comportamentală, fie că fac parte din sectorul public sau privat.
Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) anunță că amenzile pentru firmele care nu respectă regulile privind protecția datelor personale pot ajunge până la 20 de milioane de euro sau de până la 4% din cifra de afaceri mondială totală anuală aferentă exercițiului financiar anterior.
Pentru a minimiza prelucrarea datelor personale, ANSPDCP le recomandă angajatorilor să nu solicite viitorilor salariați decât acele documente care le sunt esențiale pentru încheierea contractelor de muncă.