octombrie 13, 2021

Modificări Codul Muncii 2021: angajatorii trebuie să țină cont de noi reglementări

În curând, munca „la gri” îi poate costa pe angajatori între 8.000 și 10.000 lei pentru fiecare angajat, conform unei ordonanțe adoptate recent.

Munca subdeclarată va fi sancționată

OUG nr. 117/2021, publicată luna aceasta în Monitorul Oficial adaugă în Codul Muncii un articol care definește munca subdeclarată (munca „la gri”):

„muncă subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale.”

Pentru fiecare angajat care prestează muncă subdeclarată, angajatorul poate fi amendat cu sume între 8.000 și 10.000 lei fără a se depăși cuantumul de 100.000 lei.

Angajații part-time pot munci în afara programului stabilit prin CIM

Până acum, angajatorilor le era interzisă primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial.”

Noua modificare va aplica sancțiuni pentru „primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial.

Modificarea îi vizează în special pe cei ale căror CIM nu împart în mod egal orele de muncă pe zi / săptămână / lună.

Pentru nerespectarea noii modificări, angajatorii pot fi sancționați cu amendă de la 10.000 la 15.000 lei pentru fiecare salariat, fără a se depăși cuantumul de 200.000 lei.

Angajatorii sunt obligați să achite salariile în cel mult o lună de la termenul stabilit

Conform OUG 117/2021, angajatorii care nu plătesc la timp salariile angajaților pot fi sancționați cu amendă de la 5.000 lei până la 10.000 lei pentru fiecare angajat, dacă termenul de plată se depășește cu mai mult de o lună.

Pe lângă modificările menționate anterior, executivul a adăugat încă o modificare: perioada în care munca suplimentară poate fi compensată cu libere plătite crește de la 60 la 90 zile

Noutăți legislative , ,
SWITCH THE LANGUAGE
Cart