septembrie 15, 2021

Eșalonarea simplificată la plată devine o opțiune permanentă pentru datornicii la ANAF

Potrivit OG nr 11/2021 pentru modificarea Codului de procedură fiscală, datornicii la Fisc vor putea accesa eșalonarea simplificată la plată începând cu 1 octombrie 2021.

OG nr 11/2021, publicată în MO nr 832/2021 introduce în legislație un întreg capitol dedicat unei proceduri simplificate și permanente de eșalonare la plată, ce vizează obligațiile bugetare administrate de ANAF.

Facilitatea a fost introdusă inițial în legislație prin OUG nr 181/2020, însă a devenit permanentă odată cu publicarea OG nr 11/2021. Eșalonarea simplificată a obligațiilor bugetare a fost una dintre cele mai accesate facilități fiscale în contextul pandemiei. Aceasta permitea asigurarea lichidităților financiare necesare continuării activității contribuabililor care se aflau în dificultate financiară.

Conform legislației actuale, eșalonarea simplificată a datoriilor se accesează în continuare în baza OUG 181/2020 până pe 30 septembrie 2021. Începând cu 1 octombrie, mecanismul se va accesa în baza OG 11/2021. Astfel, nu pot fi supuse eșalonării acordate prin OG 11/2021 acele datorii bugetare pentru care s-a accesat deja mecanismul eșalonării prin OUG 181/2020.

Cum poate fi accesată eșalonarea simplificată la plată?

Pentru a beneficia de eșalonarea simplificată la plată, datornicii trebuie să îndeplinească simultan o serie de condiții:

  • să depună o cerere la organul fiscal la care poate fi anexat graficul de eșalonare;
  • să nu fie în faliment;
  • să nu fie în dizolvare;
  • să nu înregistreze obligații fiscale restante cu o vechime mai mare de 12 luni;
  • să nu i se fi stabilit răspunderea privind insolvența și/sau răspunderea solidară.

După depunerea cererii, ANAF eliberează din oficiu certificatul de atestare fiscală și soluționează cererea în maximum 5 zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia. Soluționarea poate cuprinde decizia de eșalonare la plată ori decizia de respingere, după caz.

Pe perioada de valabilitate a eșalonării, decizia de eșalonare la plată poate fi modificată, de cel mult două ori, la cererea debitorului, prin includerea altor obligații fiscale.

Noutăți fiscale , , ,

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SWITCH THE LANGUAGE
Cart