septembrie 15, 2021

Ambalaje plastic – comercianții sunt obligați să le taxeze separat

O reglementare introdusă recent îi obligă pe comercianți să taxeze separat recipientele și ambalajele din plastic pentru produsele pe care le comercializează.

Conform hotărârii, caserolele, paharele sau alte ambalaje din plastic folosite pentru „împachetarea” produselor alimentare trebuie taxate separat de către comercianți. Mai exact, acestea trebuie să apară separat pe bonul fiscal, însă fără să presupună și o creștere a costurilor pentru clienții finali.

Cei care nu respectă noile obligații riscă amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 lei, și vor intra în vigoare începând cu 30 septembrie 2021.

OG 6/2021, publicată deja în Monitorul Oficial se aplică din 2 septembrie. Din document reiese că „Operatorii economici care comercializează cu amănuntul produse din plastic de unică folosință enumerate în partea A din anexă, precum și operatorii economici care în scopul comercializării produselor proprii utilizează aceste produse, sunt obligați:

  1. a) să ofere consumatorului posibilitatea de a alege la punctele de vânzare alternative reutilizabile, alternative adecvate și durabile sau care nu conțin plastic;
  2. b) să aplice un preț de vânzare pentru produsele din plastic de unică folosință furnizate;
  3. c) să evidențieze distinct pe documentele de vânzare prețul produselor din plastic de unică folosință furnizate și să afișeze valoarea la loc vizibil la punctul de vânzare, pentru informarea consumatorilor finali”.

Produsele din plastic vizate de noua reglementare:

  • Paharele pentru băuturi, inclusiv capacele acestora;
  • Recipientele pentru alimente: cutiile cu sau fără capac, recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food, cu excepția pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produse alimentare.
Noutăți legislative
SWITCH THE LANGUAGE
Cart