iulie 13, 2021

SAF-T: ANAF a publicat ghidul pentru pregătirea și depunerea formularului

IMPORTANT – Declarația 406 devine obligatorie de la 1 iulie

Conform calendarului stabilit de Fisc, cei care au devenit mari contribuabili începând cu 1 ianuarie 2022 vor avea obligația de a depune declarația începând cu 1 iulie 2022.  

Pentru cei care erau deja încadrați în categoria contribuabililor mari și în 2021, obligația de depunere a declarației a intervenit de la 1 ianuarie 2022. 

IMPORTANT – Ghidul SAF-T a fost actualizat în 9 august 2021

Noua variantă a Ghidului SAF-T publicată de ANAF în 9 august urmează să mai treacă printr-o serie de modificări până la implementarea efectivă. Totuși, Ghidul SAF-T 2.0 aduce o serie de clarificări pentru contribuabili în scopul de a facilita, începând de anul viitor, transmiterea declarației informative 406. Față de prima versiune a ghidului, cea de-a doua detaliază elementele obligatorii și opționale incorporabile la nivelul noului model declarativ SAF-T.

Pe lângă varianta actualizată a ghidului, ANAF a mai publicat o serie de documente:

 • modulul VALIDATOR SAF-T (Soft-J), un cod executabil compilat pentru verificarea fișierelor standard de control fiscal (SAF-T) în format XML;
 • 14 fișiere de test pentru VALIDATOR SAF-T, cu exemple de utilizare;
 • schema SAF-T, versiunea din data de 05.08.2021, completată, actualizată și extinsă;
 • schema XSD pentru SoftJ, versiunea din data de 05.08.2021, completată, actualizată și extinsă;
 • formularul electronic D406T „Model – raport SAF-T pdf cu xml atasat – date valide – valori din nomenclator TVA”, declarația informativă D406 fișierul standard de control fiscal (SAF-T), versiunea pentru testare (D406T), cu valori din nomenclatoarele sistemului ANAF SAF-T;
 • instrucțiunile de utilizare pentru contribuabili a Modulului Validator (DUKValidator)

Publicat recent, ghidul privind declarația SAF-T aduce noi clarificări pentru contribuabili, ce vor facilita raportarea Declarației informative 406 (SAF-T).

Important: Conform ANAF, Ghidul SAF-T publicat în 9 iulie 2021 este o versiune inițială ce urmează să fie modificată și actualizată pe măsură ce vor fi disponibile mai multe informații oficiale privind declarația.

Prin declarația SAF-T (fișierul standard de audit de taxe), companiile raportează autorităților un volum considerabil de informații fiscale legate de activitatea lor comercială.

Câteva dintre clarificările cuprinse în ghidul SAF-T:

 • Explicații privind obligațiile pe care le vor avea contribuabilii odată cu implementarea SAF-T;
 • Detalii privind calendarul de depunere;
 • Instrucțiuni privind pregătirea, depunerea și confirmarea la depunere a Declarației informative 406;
 • Chestiuni punctuale legate de eventualele erori ce pot apărea și rectificarea acestora;
 • Redepunerea integrală a declarației în cazul transmiterii acesteia cu erori identificate de către organele fiscale.

Pentru simplificarea procedurii de transmitere a declarației, ANAF pune la dispoziția contribuabililor un program de testare voluntară pentru SAF-T. Concret, din 16 august 2021 (data estimată pentru începerea testării voluntare) firmele vor putea face mai multe încercări de depunere pentru a se familiariza cu SAF-T înainte de implementarea sistemului, fără ca datele transmise să fie preluate în cadrul analizelor fiscale ANAF.

Noutăți fiscale ,
SWITCH THE LANGUAGE
Cart