mai 26, 2021

Comerț electronic intracomunitar: de la 1 iunie se aplică reguli noi

Firmele care vând online bunuri și furnizează servicii către persoanele fizice din Uniunea Europeană vor avea de respectat reguli noi menite să simplifice situația furnizorilor în materia colectării și declarării TVA.

De la 1 iunie se extinde aplicarea MOSS (Mini One Stop Shop) pentru vânzarea de bunuri la distanță, precum și pentru furnizarea de servicii către persoane neimpozabile.

În 2015: MOSS a impus colectarea TVA-ului în funcție de cota din fiecare stat membru al consumatorilor pentru furnizorii, persoane impozabile, de servicii de telecomunicații, radiodifuziune și televiziune sau servicii prestate pe cale electronică către persoane neimpozabile

În 2019: MOSS introduce un plafon de 10.000 euro până la care prestările de astfel de servicii să facă obiectul plății TVA în statul membru de stabilire.

În 2021: aplicarea MOSS se extinde pentru vânzarea de bunuri la distanță, precum și pentru furnizarea de servicii către persoane neimpozabile.

 

Ce schimbări vor apărea de la 1 iunie în aplicarea TVA în comerțul electronic intracomunitar?

  1. Vânzările intracomunitare de bunuri la distanță și serviciile furnizate pe cale electronică sub 10.000 de euro rămân supuse TVA în statul membru unde este stabilită persoana impozabilă
  2. Dispare scutirea de TVA la importul de loturi mici cu o valoare de până la 22 de euro. În locul acesteia apare un nou regim special pentru vânzările la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe cu o valoare intrinsecă care nu depășește 150 EUR – Import One Stop Shop (IOSS).

Modificările în materie de TVA vizează toate firmele din România, din alte state UE sau chiar din afara UE care vând bunuri și servicii către persoane fizice din UE

Noutăți fiscale , ,

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SWITCH THE LANGUAGE
Cart