Publicat recent, ghidul ANAF care ar trebui să clarifice aspecte importante pentru declararea tranzacțiilor transfrontaliere creează confuzie cu câteva zile înainte de termenul limită pentru depunerea documentelor.
Conform OG 5/2020, care transpune Directiva Europeană 822/2018 (DAC6), prevede raportarea către ANAF a tranzacțiilor transfrontaliere. Sub obligațiile ordonanței intră cei obligați să raporteze aranjamentele transfrontaliere din care există câștiguri directe sau indirecte, fiscaliștii care sfătuiesc firmele, avocații, notarii, contabilii sau consultanții fiscali (ca intermediari), dar, uneori, și companiile în sine.
Declarația se face în baza unui ghid publicat de ANAF. Fiind primul an în care firmele sunt obligate să declare aceste tipuri de tranzacții, ANAF a pregătit un ghid care să îi îndrume pe cei vizați în completarea documentelor.
Una dintre problemele care apar în ghidul ANAF este lipsa termenului până la care trebuie făcută raportarea anuală pentru aranjamente cu prestare succesivă. Pe lângă aceasta, oficialii fiscali nu au definit clar în ghid care sunt aranjamentele transfrontaliere pe care le vizează DAC6 și nu au clarificat situația companiilor care dețin dovezi că aceleași tranzacții transfrontaliere au fost deja raportate de către un alt contribuabil către un alt stat membru UE.
Cu toate acestea, companiile și specialiștii vizați trebuie să se grăbească. Primul termen de raportare este pe 31 ianuarie și vizează aranjamentele din a doua jumătate a anului 2020. Tranzacțiile din jumătatea a doua a anului vor urma a fi raportate până la finalul lunii februarie.
În privința regimului sancționatoriu, în caz de neconformare, amenzile sunt destul de dure:
- amendă contravențională de la 20.000 lei la 100.000 lei pentru neraportarea sau raportarea cu întârziere a aranjamentelor transfrontaliere;
și/sau
- amendă contravenționale de la 5.000 lei la 30.000 lei pentru neîndeplinirea, de către un intermediar care are obligația păstrării secretului profesional, a obligației de notificare a altui intermediar sau a contribuabilului relevant.