decembrie 9, 2020

Ordonanța Kurzarbeit și indemnizația pentru profesioniștii cu activitate redusă – termenele au fost prelungite

IMPORTANT – Modificări aduse ordonanței Kurzarbeit prin OUG 73/2020

 

Facilitățile din OUG 73/2022 au fost prelungite până la 31 decembrie 2022. Acestea urmau să expire din data de 8 mai a acestui an.

Prelungirea valabilității acestei măsuri se bazează pe faptul că activitatea economică și-a temperat rata de creștere, ca urmare a creșterii inflației la nivel internațional. O altă cauză este reprezentată și de riscurile provocate de războiul din Ucraina, care afectează economia la nivel mondial.

Perioada de aplicare pentru cele două măsuri de sprijin financiar s-a prelungit până la 30 iunie 2021.

Inițial, termenul de aplicare a celor două măsuri stabilite prin OUG 132/2020 și  HG nr. 719/2020, era finalul anului 2020.

Ce reprezintă cele două măsuri de ajutor acordate de Guvern?

Ordonanța Kurzarbeit vizează angajatorii care își reduc temporar programul de lucru din cauza situației economice actuale și care pot împărți, la cerere, costurile salariale cu statul. Concret, angajatorul suportă cel puțin 50% din salariile întregi ale lucrătorilor, în timp ce statul suportă 75% din diferența dintre salariile întregi și salariile reduse. Partea de 75% este suportată inițial de angajator, urmând să fie recuperată apoi, în sistem decont.

Indemnizația pentru profesioniștii cu activitate redusă le oferă celor vizați șansa de a cere o indemnizație lunară de 41,5% din câștigul salarial mediu brut în baza unei declarații pe propria răspundere. Hotărârea prevede ca această indemnizație să se acorde, în continuare, profesioniștilor și persoanelor care au încheiate convenții individuale de muncă și care au beneficiat de indemnizația prevăzută de OUG 30/2020, respectiv pentru întreruperea activității din cauza efectelor epidemiei de coronavirus.

Important in aceasta luna
SWITCH THE LANGUAGE
Cart