Testul creditorului privat prudent reprezintă o analiză necesară contribuabililor care își doresc să acceseze mecanismul de restructurare fiscală pentru datoriile bugetare restante la data de 31 decembrie 2020.
Contribuabilii care vor să acceseze mecanismul amnistiei fiscale au obligația de a prezenta Fiscului testul creditorului privat prudent, o analiză ce demonstrează organelor fiscale că planul de restructurare propus ar aduce statului mai mulți bani decât executarea silită sau falimentul companiei în cauză. Pe parcursul procedurii, contribuabilii care beneficiază de mecanismul de restructurare pot fi nevoiți să ajusteze analiza inițială.
Conform Ordonanței 6/2019, „Testul creditorului privat prudent reprezintă o analiză de sine stătătoare, efectuată pe baza premiselor avute în vedere în cadrul planului de restructurare a debitorului, din care să rezulte că statul se comportă similar unui creditor privat, suficient de prudent și diligent, care ar obține un grad mai mare de recuperare a creanțelor în varianta restructurării comparată atât cu varianta executării silite, cât și cu varianta deschiderii procedurii falimentului.”