august 24, 2020

Tranzacțiile cu persoanele afiliate vor trebui declarate în formularul D394

Începând din septembrie 2020, tranzacțiile cu persoanele afiliate vor trebui semnalate Fiscului prin formularul D394.

Formularul D394, cu depunere în luna octombrie de către toți cei obligați să completeze această declarație, va conține de acum și mențiuni legate de tranzacțiile cu persoanele afiliate. Decizia a fost publicată recent în Monitorul Oficial și se aplică pentru operațiunile derulate de la 1 septembrie 2020.

Modificarea Declarației informative privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național de persoanele înregistrate în scopuri de TVA (cunoscută drept formulatul D394 sau declarația 394) e cuprinsă în Ordinul ANAF nr. 3281/2020.

Organele Fiscale au decis că modificarea declarației (prin adăugarea unei secțiuni în care se va bifa DA sau NU – dacă s-au făcut sau nu tranzacții cu persoanele afiliate în perioada de raportare vizată de formular) va ajuta la prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. În contextul actual, tranzacțiile cu afiliați sunt tot mai des întâlnite, în special în cazul multinaționalelor care se extind constant pe teritoriul României. Inspectorii ANAF au constatat că multe dintre tranzacțiile între afiliați sunt făcute la prețuri sub nivelul pieței, în dezavantajul afiliaților români și al bugetului de stat.

Conform Codului fiscal, se pot considera afiliați persoanele care se încadrează în cel puțin una dintre aceste situații:

persoană fizică este afiliată cu altă persoană fizică dacă acestea sunt soț/soție sau rude până la gradul al III-lea inclusiv;

persoană fizică este afiliată cu o persoană juridică dacă persoana fizică deține, în mod direct sau indirect, inclusiv deținerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale unei persoane juridice ori dacă controlează în mod efectiv persoana juridică;

persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică dacă cel puțin aceasta deține, în mod direct sau indirect, inclusiv deținerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealaltă persoană juridică ori dacă controlează în mod efectiv acea persoană juridică;

persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică dacă o persoană deține, în mod direct sau indirect, inclusiv deținerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealaltă persoană juridică ori dacă controlează în mod efectiv acea persoană juridică.

O parte dintre contribuabili (companiile mari) furnizează deja informați privind tranzacțiile cu afiliați către Fisc prin intermediul dosarului prețurilor de transfer, care se depune anual de către contribuabilii mari. D394 va permite obținerea acestor informații și de la cei care nu au obligația de a întocmi dosarul prețurilor de transfer, probabil în scopul identificării contribuabililor cu riscuri fiscale pe segmentul de prețuri de transfer.

Considerăm că și acest demers va intensifica inspecțiile fiscale, având ca temă prețurile de transfer și justificarea acestora prin dosarul prețurilor de transfer.

Noutăți fiscale ,
SWITCH THE LANGUAGE
Cart