august 20, 2020

Angajatorii vor avea de respectat reguli noi pentru plata salariaților detașați transnațional

Firmele care au angajați detașați în țările Uniunii Europene vor suporta costuri mai mari, potrivit unei legi aprobate și oficializate recent.

Conform Legii 172/2020, firmele vor trebui să le asigure angajaților detașați în țările Uniunii Europene, pe lângă salariul minim, o serie de sporuri, indemnizații și bonusuri din statul în care sunt detașați aceștia. Regula se aplică atât pentru angajatorii români care trimit salariați în UE, cât și pentru angajatorii din UE care trimit salariați în România. Noul document a apărut în contextul în care prevederile Directivei europene 957/2018 trebuiau transpuse în legislația noastră.

Legea 172/2020 schimbă regulile ce țin de salarizarea persoanelor detașate transnațional, respectiv dă acestora dreptul și la sporuri, indemnizații sau bonusuri, în plus față de salariul minim. Concret, noua lege aduce explicații suplimentare despre remunerația aplicabilă pe teritoriul României și pe teritoriul altui stat membru UE. Aceste schimbări vor avea impact asupra firmelor care detașează salariați prin majorarea costurilor cu forța de muncă.

Momentan, legislația nu face referire și la aspecte precum condițiile de cazare și indemnizațiile sau rambursarea cheltuielilor de transport, cazare și masă aplicabile în cazul salariaților detașați în alte țări ale Uniunii Europene.

Noutăți legislative , ,
SWITCH THE LANGUAGE
Cart