iulie 22, 2020

Subvenționarea salariilor pentru angajații cu CIM suspendate în starea de urgență / alertă

AJOFM a anunțat decontarea unei subvenții pentru angajații care au avut contractul de muncă suspendat minim 15 zile în perioada stării de urgență.

OUG 92/2020 a oficializat recent o nouă măsură de sprijinire a angajatorilor. Mai exact, AJOFM va subvenționa 41,5% din salariul de bază corespunzător locului de muncă, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut (plafonul actual având valoarea de 5.429 lei / lună).

Conform actului normativ, subvenția se va acorda pentru o perioadă de maximum 3 luni, începând cu luna iunie 2020.

Pentru a beneficia de subvenție, angajatorii trebuie să îndeplinească o serie de condiții:

  1. salariații pentru care se solicită subvenția au avut contractul individual de muncă suspendat pentru minimum 15 zile în perioada stării de urgență sau stării de alertă;
  2. angajatorul suportă integral contravaloarea salariilor angajaților în cauză;
  3. angajatorul își îndeplinește obligațiile declarative privind taxele și contribuțiile salariale, aferente lunii în cauză;
  4. angajatorul achită taxele și contribuțiile salariale, aferente lunii în cauză.

Pentru obținerea subvenției, angajatorul trebuie să depună prin platforma www.aici.gov.ro cererea de solicitare a subvenției. Cererea se depune în perioada de 1 – 25 ale lunii în cauză (de exemplu, pentru iunie 2020, termenul limită de depunere a documentelor este 25 iulie 2020).

La cererea depusă prin platforma Guvernului angajatorii trebuie să atașeze o serie de documente.

  • declarația 112 aferentă lunii în cauză
  • recipisa de depunere a declarației 112 a lunii în cauză
  • copie OP însoțită de un extras de cont privind plata obligațiilor fiscale cuprinse în declarația 112

OUG 92/2020 nu stabilește clar ce se întâmplă în cazul angajatorilor din domeniul construcțiilor. Mai exact, nu este clar dacă angajatorii vor putea beneficia și de facilitățile fiscale privind impozitarea salariilor în construcții în cazul în care optează pentru subvenționare.

Noutati , ,
SWITCH THE LANGUAGE
Cart