iunie 27, 2020

Termenele de plată și de suspendare a executării silite pentru creanțe bugetare au fost amânate până la 25 octombrie

După mult timp de așteptare, termenele de plată și de suspendare a executării silite în cazul creanțelor bugetare a fost amânat până la 25 octombrie, prin OUG.

Dacă, inițial, data de scadență a plăților și demarare a executărilor silite în ceea ce privește creanțele bugetare era 25 iunie, termenul a fost amânat până la 25 octombrie. Decizia de amânare, critică pentru mediul de afaceri, a fost oficializată abia în data de 25 iunie, prin OUG 99/2020 – publicată în Monitorul Oficial nr. 551/25.06.2020.

Astfel, prin OUG 99/2020 au fost adoptate o serie de măsuri fiscale, aplicabile până inclusiv la data de 25 octombrie:

  • nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere, conform Codului de procedură fiscală, pentru obligațiile fiscale care au devenit scadente după data de 21 martie 2020;
  • nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități, conform Codului de procedură fiscală, pentru plata cu întârziere a ratelor din graficele de eșalonare;
  • măsurile referitoare la suspendarea executării silite, reducerea semnificativă a perioadei de soluționare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare, suspendarea termenului de prescriere, suspendarea condițiilor de menținere a eșalonărilor la plată.

Deși măsurile au fost publicate inițial pe 16 iunie, atât pe site-ul oficial al Ministerului de Finanțe, cât și pe mai multe canale de presă, ordonanța prin care măsurile au fost adoptate s-a lăsat mult așteptată. În fapt, pe 25 iunie, termenul inițial de plată și de suspendare a executării silite în cazul creanțelor bugetare, în MO nu fusese publicată nicio decizie de prelungire. Măsura a fost oficializată abia în ziua în care se împlinea termenul limită.

Noutăți fiscale

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SWITCH THE LANGUAGE
Cart