Statul va deconta o parte din salariul angajaților întorși din șomaj tehnic, OUG 92/2020, publicată recent în Monitorul Oficial.
Companiile pot cere statului decontarea unei părți din salariul angajaților întorși din șomaj tehnic. Documentele necesare pentru solicitarea decontării au fost publicate recent în MO, prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă nr. 457/2020.
Solicitările pot fi depuse de către firme de la data de 1 până la data de 15 a lunii următoarei perioade de raportare căreia îi sunt aferente veniturile. Documentele se vor trimite în format electronic, la agențiile de muncă, urmând ca decontările să fie făcute în cel mult 10 zile lucrătoare de la data îndeplinirii obligațiilor declarative și de plată. Pentru fiecare angajat, statul va deconta 41,5% din salariul brut, timp de 3 luni. Totuși, valoarea decontata nu poate depăși 41,5% din câștigul salarial mediu brut.
Pentru a obține decontările, firmele trebuie să țină cont de o serie de condiții:
- Ajutorul nu va depăși maximul de 2253 lei pentru fiecare angajat;
- Ajutorul poate fi cerut numai dacă angajații au fost în șomaj tehnic pentru cel puțin 15 zile;
- Costul salarial inițial trebuie suportat de către angajator, urmând ca acesta să fie decontat ulterior de la bugetul statului;
- Decontarea se face numai după ce contribuabilul se declară și achită taxele salariale;
- Relațiile de muncă cu salariații reactivați trebuie păstrate pentru tot restul anului;
- Dacă relațiile de muncă încetează înainte de 31 decembrie 2020, angajații vor fi obligați să returneze banii și să achite dobânda de referință a BNR la data încetării contractelor individuale de muncă;
- Decontarea unei părți din salariu și primirea în continuare a subvenției pentru șomaj tehnic, pentru același angajator, nu se pot cumula.