aprilie 7, 2020

Plățile prin Trezorerie se vor face prin interfața SPV a ANAF

Începând cu data de 21 aprilie 2020, companiile vor putea face plăți online din conturile de la trezorerie.

Un ordin recent oficializat al Ministerului Finanțelor stabilește că plățile prin trezorerie vor putea fi făcute online cu ajutorul ordinului de plată multiplu electronic OPME. Acestea se vor face începând cu data de 21 aprilie 2020, prin intermediului SPV (Spațiu Privat Virtual) pus la dispoziție de ANAF, evitându-se astfel cozile și deplasările la ghișee.

Pentru a putea face tranzacții online cu Trezoreria, firmele trebuie să fie înregistrate în SPV. Înregistrarea este posibilă doar pentru cei care dețin semnătură electronică extinsă, de pe un dispozitiv criptografic.

Pentru firmele care nu au deja cont pe platforma SPV, ANAF pune la dispoziție pașii pentru înregistrare pentru a simplifica procedura de înrolare.

Conform Ordinului MFP 1.819/2020, „Ordinul de plată multiplu electronic (OPME) (…) poate fi utilizat de operatorii economici și alte entități decât instituții publice, începând cu data de 21 aprilie 2020”.

OPME poate fi descărcat de pe site-ul MFP sau poate fi obținut de la trezorerie. Acesta se va completa și se va depune online în secțiunea de declarații din SPV, urmând ca validarea sau respingerea documentului să fie comunicate în secțiunea de mesaje a SPV.

Pentru a putea utiliza OPME pentru plăți, persoana din firmă desemnată pentru a face plăți trebuie să fie înregistrată în SPV și să figureze pe fișa specimenelor de semnătură depusă la trezoreria prin care firma își desfășoară activitatea.

OPME poate fi folosit numai pentru plățile care implică o singură semnătură electronică. În cazul firmelor care au nevoie să folosească două semnături electronice, plățile se vor face numai în baza ordinului de plată pentru Trezoreria Statului (OPT).

Noutăți fiscale
SWITCH THE LANGUAGE
Cart