În condițiile actuale, tot mai multe companii aleg să apeleze la șomajul tehnic, care presupune întreruperea temporară a activității firmei.
Codul muncii definește șomajul tehnic ca o situație de dificultate ce permite angajatorului să își suspende temporar activitatea.
Întreruperea activității unei firme din motive economice, tehnologice, structurale sau altele asemănătoare obligă angajatorii care suspendă din proprie inițiativă contractele de muncă ale salariaților, să le ofere acestora o indemnizație lunară.
Indemnizația pe care trebuie să o primească salariații din partea angajatorilor în situația unui șomaj tehnic trebuie să fie de minimum 75% din salariul de bază. Angajatorii pot alege oricând să acorde indemnizații cu valori mai mari, însă niciodată mai mici decât limita stabilită.
Dacă firma intră în șomaj tehnic, relațiile de muncă nu încetează. Salariații rămân la dispoziția angajatorului până când acesta decide reluarea activității, moment în care salariații se reîntorc la muncă în condițiile normale de lucru.
Este important de reținut faptul că indemnizația de suspendare (în cazul șomajului tehnic) nu se poate cumula cu indemnizația de șomaj (pentru șomajul general).