februarie 28, 2020

Concediu medical pentru carantină: ce trebuie să știe angajații și angajatorii

Carantina impune un regim special de concediu medical, reglementat de legislația în vigoare.

Răspândirea rapidă a coronavirusului poate impune stări de carantină în anumite zone ale țării. Astfel, acolo unde este nevoie, angajații nu vor mai merge la muncă ci vor intra în concediu medical de carantină, care este unul dintre tipurile speciale de concedii medicale care poate fi aplicat în țara noastră.

Conform reglementărilor stabilite de legislația României, în cazul în care angajații intră în concediu pentru carantină, aceștia au dreptul la o indemnizație pe timpul zilelor de concediu. Totuși, această indemnizație are o valoare mai mică decât suma pe care ar fi primit-o dacă ar merge la muncă în condiții normale. Mai exact, valoarea indemnizației reprezintă 75% dintr-o bază salarială ce reprezintă media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, potrivit ordonanței.

Pe lângă valoarea indemnizație, ordonanța specifică și alte aspecte ce țin de acordarea concediului medical pentru carantină:

  • numărul de zile de concediu medical pe care un angajat le poate avea în decursul unui an nu este modificat în funcție de concediul de carantină;
  • certificatul medical trebuie obținut de la mediul curant, dar se poate elibera și la o dată ulterioară;
  • indemnizația pentru carantină se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate;
  • medicul de familie menționează în certificatul medical perioada de carantina stabilită de direcțiile de sănătate publică.

Conform OUG nr. 158/2005, „concediul și indemnizația pentru carantină se acordă asiguraților cărora li se interzice continuarea activității din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcția de sănătate publică”.

Carantina poate fi stabilită de către direcțiile de sănătate publică atunci când o boală contagioasă poate pune în pericol sănătatea angajaților. În aceste condiții, nu angajatorul decide când este impusă starea de carantină, ci instituțiile avizate ale statului.

Important in aceasta luna , ,
SWITCH THE LANGUAGE
Cart