februarie 4, 2020

Firmele sunt obligate să raporteze la Fisc tranzacțiile transfrontaliere prin care își optimizează taxele

Tranzacțiile prin care firmele își optimizează taxele trebuie raportate către Fisc, conform OG nr. 5/2020, publicată recent în Monitorul Oficial.

Contabilii, consultanții fiscali, notarii și companiile sunt obligate de acum să declare la ANAF tranzacțiile transfrontaliere prin care își optimizează taxele. Mai exact, Ordonanța Guvernului nr. 5/2020 aplicabilă de la 1 iulie 2020, stabilește că fiscaliștii care sfătuiesc firmele dar, uneori și firmele în sine, vor avea de completat un formular special pe care îl vor trimite ulterior la Fisc. Formularul urmează să fie emis de către ANAF până la data de 31 martie 2020.

În cazul în care raportările vor fi făcute de către contabili, consultanți fiscali sau notari, adică de către intermediari, termenul de depunere este de 30 de zile și el va începe din:

  • ziua următoare datei la care aranjamentul transfrontalier care face obiectul raportării este pus la dispoziție în vederea implementării;
  • ziua următoare datei la care aranjamentul transfrontalier care face obiectul raportării este pregătit pentru implementare;
  • la momentul în care a fost făcut primul pas în demersul de implementare a aranjamentului transfrontalier care face obiectul raportării.

Pentru cazurile în care este vorba de secrete profesionale, declararea se va face de către firmă, nu de către intermediari. În aceste situații, termenul de depunere este tot de 30 de zile, termen care va începe din ziua următoare datei în care survine oricare dintre următoarele situații:

  • aranjamentul transfrontalier care face obiectul raportării este pus la dispoziția contribuabilului în vederea implementării;
  • aranjamentul transfrontalier care face obiectul raportării este pregătit pentru implementarea de către contribuabil;
  • la momentul în care a fost făcut primul pas în procesul de implementare în legătură cu contribuabilul.

A&C Associated recomandă clienților și partenerilor să descarce lista completă a categoriilor de semne distinctive pentru a verifica de ce se va ține cont pentru raportarea la ANAF.

Noutăți fiscale
SWITCH THE LANGUAGE
Cart