Companiile sunt obligate să declare beneficiarii reali în urma tranzacțiilor printr-un formular publicat recent pe site-ul ONRC.
Formularul prin care firmele trebuie să își declare beneficiarii reali, publicat pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului poate fi descărcat de aici. Cei care nu respectă obligativitatea pot fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 lei, conform Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.
Termenul limită pentru depunerea formularului pentru beneficiari reali este 21 iulie 2020. Termenul limită se aplică numai pentru firmele deja înființate la momentul la care a intrat în vigoare legea, adică în iulie 2019.
Când trebuie depus formularul pentru beneficiari reali?
- Formularul care trebuie depus la Oficiul Registrului Comerțului unde este înmatriculată firma trebuie să fie completat:
- La înmatriculare, dacă firma a fost înmatriculată după ce obligația de arătare a beneficiatului real a devenit activă;
- Anual, în cel mult 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale;
- De fiecare dată când apare o schimbare privind datele de identificare ale beneficiarului real, în maxim 15 zile de la apariția modificării;
- Pentru firmele care erau deja înființate în iulie 2019, termenul de depunere este 21 iulie 2020.
Cine trebuie să depună formularul?
Orice firmă înmatriculată în România trebuie să furnizeze la ONRC informații relevante cu privire la beneficiarul real. Excepție de la regulă sunt regiile autonome, companiile și societățile naționale.
Firmele vor furniza, prin formularul pentru beneficiari reali, informații despre „persoana sau persoanele fizice care dețin ori controlează în cele din urmă o persoană juridică prin exercitarea dreptului de proprietate, în mod direct sau indirect”:
- asupra unui număr de acțiuni sau de drepturi de vot suficient de mare pentru a-i asigura controlul;
- prin participația în capitalurile proprii ale persoanei juridice;
- prin exercitarea controlului prin alte mijloace.
Criteriile vor fi îndeplinite în cazul în care beneficiarul deține cel puțin 25% plus o acțiune sau în cazul participației în capitalurile proprii ale persoanei juridice ale firmei într-un procent de peste 25%.