ianuarie 14, 2020

Noi reglementări adoptate prin OUG

La începutul anului 2020, o serie de măsuri au fost adoptate prin OUG 1/2020, după ce legea care le conținea a fost blocată la CCR.

Ordonanța de urgență 1/2020 a fost adoptată de către Guvern pentru clarificarea anumitor aspecte care nu au fost contestate, după ce legea inițială a fost blocată de către CCR. Printre altele, câteva măsuri vizează și companiile:

Detașările de la privat la stat au fost interzise

Ocuparea prin detașare a posturilor vacante de la stat nu se va mai face cu personal din domeniul privat, ci numai cu personal din sistemul public. Dacă în acest moment unele detașări nu respectă această regulă, acestea vor înceta automat la momentul intrării în vigoare a ordonanței.

S-a prelungit termenul până la care firmele cu automate comerciale pot fi dotate cu case de marcat

Automatele mai pot fi dotate cu aparate de marcat cu jurnal electronic până la sfârșitul anului 2020. Până acum, cadrul legal nu este complet așa că dotarea cu noile aparate nu era posibilă. Prin urmare, companiile care dețin automate mai au încă un an să se conformeze noilor reglementări.

Taxa pe active a fost eliminată

Cunoscută și sub numele de „taxa pe lăcomie”, taxa pe active a fost și ea eliminată prin ordonanța de urgență. Pentru anul 2019, taxa se va declara până la data de 25 august 2020, iar diferențele în plus față de taxa pe active aferentă semestrului I din 2019 se vor achita tot până la 25 august 2020. Diferențele în minus vor fi restituite sau compensate.

Noutăți legislative
SWITCH THE LANGUAGE
Cart