ianuarie 14, 2020

Din 2020, plafonul de scutire privind CAS și CASS – majorat la suma de 26.760 lei

PFA-urile se vor raporta la un plafon majorat pentru CAS și CASS în anul 2020, ca o consecință a creșterii salariului minim brut pe țară.

Odată cu majorarea salariului minim pe țară de la 1 ianuarie 2020, valoarea plafonului de scutire CAS și CASS în cazul PFA-urilor a crescut.

Modificarea îi afectează negativ pe cei care vor să se asigure voluntar la sănătate sau să contribuie la pensii, nefiind deja obligați prin lege să achite contribuții sociale.

Obligația de a plăti CAS sau CASS apare doar în cazul în care PFA-urile înregistrează venituri salariale fiscalizate prin declarația unică, care să depășească pragul a 12 salarii minime brute pe economie. Mai precis, pragul limită are valoarea de 26.760 lei, iar pentru calculul acestui prag se iau în considerare toate veniturile nete și/sau a normelor anuale de venit din activități independente.

În mod voluntar, contribuțiile sociale pot fi achitate și de cei care nu ating pragul impus de 26.760 lei, dar care își doresc totuși să contribuie la sistemul de pensii de stat și să beneficieze de asigurare de sănătate.

CASS sau contribuția la sănătate este datorată numai dacă se estimează depășirea plafonului stabilit. Pentru cazurile în care contribuția se face în mod voluntar, suma datorată va fi reprezentată de valoarea salariului minim brut, adică 2.676 lei pe an sau 223 lei pe lună.

Pentru a se asigura în mod voluntar la sănătate, PFA-urile vor plăti după cum urmează:

  • 1.338 de lei (cota de 10% se aplică la o bază de calcul de șase salarii minime brute pe țară), dacă au depus declarația unică până la data de 15 martie 2020;
  • o valoare egală cu o bază de calcul echivalentă cu valoarea salariului minim brut pe țară (2.230 de lei), înmulțită cu numărul de luni rămase până la termenul legal de depunere a declarației unice următor (15 martie 2021), inclusiv luna în care se depune declarația – pentru cazurile în care nu a fost depusă declarația unică până la data de 15 martie 2020.

Contribuția la pensii sau CAS (25%) are valoarea variabilă în funcție de venitul ales de către plătitor, dar nu mai mică decât nivelul salariului minim brut pe țară (2.230 lei). Astfel, suma lunară de plată pentru CAS este de minim 557,5 lei lunar sau 6.690 lei pe an.

Persoanele care sunt asigurate în sisteme proprii profesiei de care aparțin și pensionarii care obțin venituri independente nu trebuie să se asigure în sistemul de sănătate al statului.

Noutăți fiscale ,
One Comment
  1. La PFA cu normă de venit fix este obligatoriu plata la pensii.Pana când se achita plata contribuțiilor pe 2019.Va mulțumesc.

Comments are closed.

SWITCH THE LANGUAGE
Cart