O lege publicată recent în Monitorul Oficial permite angajatorilor să înființeze scheme și fonduri de pensii suplimentare pentru angajații proprii.
Legea privind pensiile ocupaționale, adoptată în anul 2019 și publicată acum câteva zile în Monitorul Oficial, stabilește cadrul legal pentru înființarea schemelor și fondurilor unor pensii suplimentare pentru salariați. Mai exact, salariații vor putea obține o pensie ocupațională, adică o pensie suplimentară care să vină în completarea pensiilor acordate în cadrul sistemelor de pensii din țara noastră.
Pensia ocupațională va fi facultativă, schema fiind stabilită de către fiecare angajator în parte. Dacă angajatorul alege să acorde o pensie ocupațională unuia dintre angajați, legislația îl va obliga să aplice aceleași măsuri pentru toți salariații, stabilind contribuții diferite în funcție de vechime, postul ocupat sau salariu.
Cu toate acestea, angajații nu vor fi obligați să contribuie la fondul de pensii ocupaționale stabilit de angajator. Evidența banilor de la fondul de pensii ocupaționale se va face pe conturi individuale. Astfel, fiecare participant va putea alege să transfere fondurile la un alt fond ocupațional sau facultativ, fără a fi nevoie să plătească penalități.
Fondul de pensii ocupaționale este opțional, complet diferit de pensiile private și fondurile facultative pentru care salariații pot alege deja să contribuie.