decembrie 16, 2019

Majorarea salariului minim brut pe țară a fost oficializată recent

Salariul minim brut pe țară va crește începând cu 1 ianuarie 2020. Noua valoare a apărut în urmă cu câteva zile în Monitorul Oficial.

Hotărârea Guvernului. nr 935/2019, publicată recent în Monitorul Oficial, a stabilit majorarea salariului minim brut pe țară de la 2.080 lei la 2.230 lei, adică o creștere de 150 lei brut respectiv 83 lei net. Concret, o oră de muncă va fi remunerată în curând cu minimum 13,327 lei.

Pentru calculul noii valori salariale minime, Guvernul a luat în considerare o serie de factori economici precum inflația sau creșterea reală a productivității muncii pe persoană, dar și factori de corecție în funcție de dinamica creșterii economice. Astfel, începând cu prima zi a anului 2020, peste 1,3 milioane de salariați, adică aproape un sfert dintre salariații activi ai României, vor beneficia de salarii cu 7.2% mai mari decât cele din anul 2019.

Aceeași Hotărâre a Guvernului a anunțat că salariul minim diferențiat pentru studii superioare, în valoare de 2.350 lei nu va suferi o majorare. Acesta își va păstra valoarea actuală și va exista până în momentul în care salariul minim pe țară îl va prinde din urmă, moment în care cele două vor forma un salariu minim unic.

„Prin excepție (…), începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, se stabilește la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră”, este specificat în actul normativ.

Experții A&C Asocciated oferă servicii de personal și salarizare ca să aveți mai mult timp pentru dezvoltarea propriei afaceri.

Noutăți legislative

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SWITCH THE LANGUAGE
Cart